eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
medicines in blister packaging and brown glasses in backlight
Nyitókép: zozzzzo/Getty Images

Egy közismert gyógyszer előzheti meg a hosszú Covid kialakulását

Egy amerikai kutatásban a pozitív teszt után három napon belül megkezdett metforminszedés csökkenteheti az esélyt a hosszú Covid kialakulására.

40 százalékkal csökkentheti a kettes típusú diabétesz kezelésére használt metformin szedése annak esélyét, hogy a betegekben hosszú Covid alakuljon ki - írja a Sky News egy friss tanulmány alapján.

A metformin hatóanyagú gyógyszerek nem drágák, cukorbetegeknél arra használják őket, hogy kordában tartsák az érintettek vércukorszintjét.

Az amerikai kutatásban a pozitív teszt után két hétig adták a szert a koronavírusos betegeknek: akik metformint szedtek, azoknál

kisebb volt az esélye annak, hogy tíz hónappal a megfertőződés után még tüneteket tapasztalnak.

A Lancet tudományos folyóiratban publikált kutatásba 1126 túlsúlyos vagy elhízott, 30 év fölötti embert vontak be 2020 decembere és 2022 januárja közt.

Azok közül, akik metformint kaptak, 6,3 százalék esetében alakult ki hosszú Covid, míg a placebót szedők 10,4 százalékára volt ez igaz, a különbség tehát 40 százalékos.

Ez az első olyan szakérő által ellenőrzött, harmadik fázisú klinikai kutatás, amely valamilyen gyógyszer koronavírusos fertőzés ideje alatti szedéséről bebizonyította, hogy segíthet megelőzni a hosszú Covid kialakulását.

Korábbi kutatások a metformin kapcsán azt már kimutatták, hogy a gyógyszer szedése segít abban, hogy az elhízott vagy túlsúlyos emberek koronavírussal fertőződve kórházba kerüljenek vagy meghaljanak.

A hosszú Covidnak jelenleg nincs gyógymódja, egy izraeli kutatás szerint ugyanakkor a legtöbb érintett egy év után a tünetek eltűnését tapasztalja.

Ezzel együtt is nagy terhet ró a hosszú Covid a mentális és a fizikális egészségre is, valamint a gazdaságra is hátrányosak hatásai. Ezért is lehet jelentős ez a felfedezés, mellyel kapcsolatban Carolyn Bramante, a tanulmány szerzője arra is felhívta a figyelmet: a metformin a már kialakult hosszú Covidot nem tudja gyógyítani.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×