eur:
389.62
usd:
364.87
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Digital generated image of syringe filling of COVID-19 vaccine from bottle against viruses on blue background.
Nyitókép: Andriy Onufriyenko/Getty Images

Új kutatás: a fertőzés és az oltás együtt erősebb védelmet ad

Azok, akik csak fertőzés vagy csak oltás által találkoztak a vírussal, kevésbé erős antitestekkel rendelkezhetnek, mint azok, akik meg is fertőződtek és be is oltatták magukat.

Egy friss tanulmány szerint azok az emberek, akik átestek már a fertőzésen és oltást is kaptak, kiváló minőségű antitestekkel rendelkeznek, amelyek a tüskefehérjén különböző mutációkkal rendelkező változatok ellen is védenek, jóval hatékonyabban, mint a csak oltott vagy csak a fertőzésen átesett csoport tagjainak antitestjei.

"Ez azt mutatja, hogy az antitesteknek nemcsak a mennyisége, de a minősége is javulhat idővel javulhat" – mondja Otto Yang immunológus és orvos, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem David Geffen School of Medicine munkatársa. Az antitestek optimális keverékének megtalálása segíthet a jövőbeni megelőző erőfeszítések irányításában a MedicalXpress cikke szerint.

A világjárvány részben azért terjed tovább, mert a koronavírus tüskefehérjéje fejlődése során új változatok jelennek meg, amelyek segítségével a fertőzés könnyebben terjed emberről emberre. Ennek eredményeképpen a korábbi fertőzés vagy a védőoltás beadása után kialakult antitestek nem feltétlenül védik megfelelően a szervezetet az új változatokkal szemben.

A tüskefehérje egy receptorkötő doménnek nevezett területe teszi lehetővé, hogy a vírus behatoljon a gazdasejtbe. Ez a régió az antitestek kritikus célpontja is, de a receptorkötő doménben bekövetkező véletlenszerű mutációk miatt ez a célpont állandóan változik. A tanulmányban Yang és kollégái összehasonlították a résztvevők vérében lévő receptorkötő domént támadó antitesteket vírussemlegesítő hatásukat figyelve.

A csak oltottaknál a kutatók olyan antitesteket találtak, amelyek kevésbé voltak hatékonyak az új variánsok mutációival szemben, mint a vakcinában kódolt eredeti genetikai szekvencia ellen. Hasonlóképpen, amikor a kutatók olyan emberek vérmintáit elemezték, akik 2020 májusa előtt – a variánsok első megjelenése előtt – fertőződtek meg a koronavírussal, azok esetében az antitestek új változatokkal szembeni hatékonysága csökkent volt. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy mind az enyhe fertőzés, mind a védőoltás olyan antitesteket termelnek, amelyek mellett is sebezhető marad az egyén a variánsokkal szemben.

Az eredmények azonban drámaian eltértek ettől azoknál a személyeknél, akik 2020 májusa előtt fertőződtek meg, majd egy évvel később beoltották őket.

Bennük a kutatók olyan antitesteket találtak, amelyek változatlan hatékonyságúak voltak az eredeti törzzsel és az új variánsokkal szemben is. Yang szerint ezek az eredmények összhangban vannak más csoportok hasonló, korábban közzétett eredményeivel, amelyek szintén kiváló minőségű antitesteket mutattak ki a korábban fertőzött és beoltott embereknél.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×