eur:
395.34
usd:
366.36
bux:
65453.91
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Súlyos gondokat okoznak a Covid szövődményei gyerekeknél

A két éve tartó világjárvány ideje alatt sokat megtudtunk már arról, hogyan hat a koronavírus a gyerekekre.

Habár gyermekek megbetegedése esetén mind a súlyos állapot, mind a halál rizikója jelentősen kisebb, mint felnőttek esetében, gyermekek tízezrei szenvednek világszerte a megbetegedés következményeitől.

A megbetegedés a fentiek ellenére sem veszélytelen a Reuters cikke szerint: az amerikai járványügyi hivatal az 5-11 évesek körében a vezető tíz halálokok egyikeként tartja számon a koronavírust. Akik átvészelik a betegséget, azoknak 0,1 százaléka szembesül később sokszervi gyulladással, a hosszú Covid állapota azonban már jóval több gyermek életét nehezíti meg.

Hamarosan itthon is olthatók lesznek

Egyre több országban válik elérhetővé a védőoltás ezen korosztály számára is – novemberben az USA-ban már megkezdték az 5-11 évesek oltási kampányát, mely mostanra, úgy tűnik, veszít lendületéből. Az Európai Unió tagállamaiban, köztük

Magyarországon a jövő héttől oltják az 5 év fölötti, vakcinára eddig nem jogosult gyerekeket.

Az orvosok azt remélik, a megszerzett tudás nemcsak őket segíti a betegség diagnosztizálásában és gyógyításában, de a szülőket is annak felismerésében, miért fontos koronavírus ellen immunizálni. A hosszú Covid és a sokszervi gyulladás két fontos érvet jelent.

Ritka a szervi károsodás

A sokszervi gyulladást, amely jellemzően néhány héttel a koronavírus-fertőzés után jelentkezik, az okozza, hogy az immunrendszer hirtelen túlműködésbe kezd és gyulladást okoz a szívben, a tüdőben, a vesékben, az agyban és a gyomor-bélrendszeri szervekben. Az érintett gyermekek akár két hetet is kórházban tölthetnek, egyesek intenzív ellátást igényelnek.

3500 megfertőződött gyerekből egyet érint az állapot, melynek halálozási aránya 1-2 százalékos.

Az orvosok már sokkal jobban tudják kezelni ezt az állapotot, mint a közelmúltban, a sokszervi gyulladást követően fél, majd egy évvel elvégzett vizsgálatok szerint a legtöbben majdnem minden problémától megszabadulnak a betegség után.

A Moshal és kutatótársai által a Lancet című szaklapban közzétett hat hónapos értékelés szerint a sokszervi gyulladással kórházba került gyermekeknél a szervi károsodás ritka. A tartós tünetek, köztük a szellemi fáradtság és a fizikai gyengeség gyakran fennmaradtak, de idővel megszűntek.

"Gyorsabban elfáradnak, így ez a betegség az iskolai munkát is befolyásolja, mert a gyerekek rövidebb ideig tudnak koncentrálni. Ennek megértése fontos mind a családok, mind a fiatalok számára, mert az állapot kétségbeejtő lehet, és az iskolák és a tanárok számára is, hogy megértsék, hogyan kezeljék ezt a helyzetet" – mondja Karyn Moshal londoni gyermek fertőzőbetegség-szakértő.

Szégyenérzet kötődik az állapotokhoz

A hosszú Covid azonosítása gyermekeknél nagyobb kihívást jelent. A gyakoriságának meghatározása attól függ, hogy milyen tüneteket vizsgálnak, és kitől gyűjtik az információkat – orvosoktól, szülőktől vagy maguktól a gyermekektől – mondta Liat Ashkenazi-Hoffnung, egy izraeli poszt-Covid klinika igazgatója. Becslések szerint a megfertőzöttek egy százalékánál alakulhat ki az állapot, az érintettek hónapokkal a fertőzés után tapasztalnak olyan tüneteket, mint légszomj, fáradtság, mellkasi fájdalom, fejfájás, remegés és szédülés.

"Ez drámaian befolyásolhatja az életminőséget"

– mondta.

Ashkenazi-Hoffnung szerint az olyan egyszerű tevékenységek, mint a lépcsőzés, a busz után futás, az állás vagy a séta elviselhetetlenek. Néhány gyermeknél asztmához hasonló tünetek vagy halláskárosodás alakult ki, és néhány kisgyermek, aki korábban járt, visszatért a kúszáshoz, mert annyira fárasztó és fájdalmas volt a járás. A legtöbb gyermek idővel felépül, mondta, amit a fizioterápia és a gyógyszeres kezelés segít, de húsz százalékuknál hosszan fennállnak a panaszok.

Ashkenazi-Hoffnung és Moshal megjegyezte, hogy a sokszervi gyulladásban vagy hosszú Covidban szenvedő gyermekeknél megfigyelhető extra teher: a megbélyegzés és a szégyenérzet.

A gyerekeknél kialakuló sokszervi gyulladásról és a többi poszt-Covid tünetegyüttesről Velkey György, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. Az interjút itt lehet meghallgatni vagy elolvasni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×