eur:
395.2
usd:
371.08
bux:
65093.5
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Unsplash.com

Farkas a Börzsönyben – egyre több lesz a hiúz és a medve is

Farkas lábnyomára bukkantak a Börzsönyben a múlt hét végén a frissen hullott hóban. És ez még nem minden.

A hétvégén friss farkaslábnyomra bukkantak a Börzsönyben a hóban. Selmeczi Kovács Ádám, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának börzsönyi tájegységvezetője az InfoRádóban elmondta, 2017 óta élnek farkasok a Börzsönyben, illetve azóta mutatható ki a jelenlétük, azóta is ott tartózkodik egy-két példány.

"Amikor jó minőségű hó vagy sár van, akkor lehet ilyen bizonyítékokat szerezni, illetve vannak még kameracsapdák is, ezek feltételei is bizonyítják, hogy van farkas a Börzsönyben" – tisztázta Selmeczi Kovács Ádám. Közben viszont a személyes találkozás nagyon ritka, a park nem is nagyon hall olyan esetről, hogy ilyen előfordulna.

Hogy a magyar erdőknek mit jelent, hogy ez a ragadozó újra megjelent Magyarországon, arról azt mondta: "Jól látható, hogy

ökológiai értelemben javuló tendenciát mutat, hogy előfordulnak, visszatelepülnek bizonyos nagyragadozó fajok,

ennek több oka van, de mind csak találgatás; a lényeg, hogy a védelmi törekvéseknek köszönhetően egyre-másra előkerülnek ezek a fajok, a hiúz, a farkas és a medve is."

Abban az esetben, ha valaki egy kirándulás alkalmával mégis belefutna egy farkasba, a következőket lehet tenni: "A farkas hasonlóképpen viselkedik, mint a kutya, abban az értelemben, hogy alkalmanként lehet kíváncsi, de alapvetően kerüli az embert, fél tőle, elmenekül előle. Ha mégis valaki találkozik vele, azt egyfelől tekintheti szerencséjének, másfelől nyilván félni lehet, de megijedni nem kell.

Ha valaki kiált egyet vagy tapsol, ez az állat biztosan elmenekül."

A farkas jellemzően falkában lelhető fel, így a Bükkben is, de a Börzsönyben magányos.

"Ha valaki táplálkozás közben lát farkast, ne lépjen fel támadólag, ne is közeledjen felé, szépen arrébb lehet sétálni" – mondta még.

A farkas fokozottan védett állat, zavarása, elpusztítása bűncselekménynek minősül, magas büntetés von maga után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
Maga alá gyűri az EU-t a húsz éve lappangó válsága, alapvető reformok váltak égetővé

Maga alá gyűri az EU-t a húsz éve lappangó válsága, alapvető reformok váltak égetővé

Az utolsó előtti, vagy talán a legutolsó pillanatban mutatták be az Európai Bizottság kérésére megszületett belsőpiaci reformtervezetet. A 2004-es nagybővítés után két évtizeddel világosan látszik, hogy az Európai Unió versenyképességi hátrányban van Kínához, az Egyesült Államokhoz és a feltörekvő új gazdasági hatalmakhoz képest az egységes piac diszfunkcionálása miatt. A túlszabályozás, az innováció háttérbe szorulása, a rossz állami és EU-s támogatási rendszerek, valamint a versenyjog bonyolultsága miatt azonnali átalakítást sürget a Jacques Delors Intézet friss előterjesztése, hogy Európa továbbra is geopolitikai tényező maradhasson.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×