eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Ürge-Vorsatz Diána
Nyitókép: Vörös Szabolcs / Válasz Online

Ürge-Vorsatz Diána: elszúrtuk a járványkezelést a nyugati világban

A klímakutató, fizikus szerint a lezárások esélyt adtak arra, hogy új alapokra helyezzük az éghajlatváltozás elleni harcot, de sok lehetőséggel nem éltünk, viszont életbevágó, hogy ezen a területen jobban teljesítsünk, mint a koronavírus elleni küzdelemben.

„Egyszerre akarunk kevesebb hőhullámot, elviselhetőbb nyarakat, illetve olcsó repülést, korlátlan fogyasztást, kényelmet. A rossz hír az, hogy a kettő együtt nem megy. Vagy-vagy” – mondja Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató a valaszonline.hu-nak adott interjújában.

A beszélgetés kiindulópontja, hogy Ürge-Vorsatz Diána hídépítő-e. A felvetést magyarázza, hogy a két ellentétes hazai politikai szekértáborban hídfőállásnak számító feladatokba is beszáll, illetve beleáll. CEU-professzorként egy új testületben együttműködik Palkovics Lászlóval, és egyszerre védi a kormányzat – több zöldszervezet által elégtelennek tartott – klímatörvényét és zöld kommunikációs paneljeit, valamint a Karácsony Gergely-féle méhlegelőket és az aktivizmusával sokakat irritáló Greta Thunberget.

„Az én küzdelmem az éghajlatváltozásról és környezetvédelemről szól, nem vívok más csatákat. Interjúban sem. Nem szeretnék belemenni politikába” – jön az egyértelmű válasz a saját bevallása szerint hét gyermekét keresztény szellemben felnevelő kutatótól.

A járványkezelésről is határozott véleménye van:

„Nem csak tragédiaként, hanem személyes kudarcként éltem meg, hogy ennyire elszúrtuk a járványkezelést, Magyarországon ugyanúgy, ahogy szinte az egész nyugati világban.”

Szerinte a tudomány nem tudta hatékonyan közvetíteni üzeneteit a döntéshozóknak. Az üzenet pedig egyszerű: „ha nem lépnek elég gyorsan és hatékonyan, akkor iszonyú sokan fognak meghalni”.

Rossz dilemmának tartja, hogy az emberi életeket vagy a gazdaságot mentsük, hiszen a bezárt üzleteket újra lehet nyitni, de az elvesztett emberéletet nem lehet visszaadni. „Egy igazi társadalom, egy igazi közösség mindenek felett kezeli az emberéletet” – szögezi le.

A felvetésre, hogy a gazdaság is emberélet, így felel: „Tudja, mennyi plusz intézkedésről, »kellemetlenségről« beszélünk? Legfeljebb két-három héttel korábban bejelentett vagy hosszabb ideig fenntartott zárásról, szigorúbb kontaktkutatásról és karanténolásról… Nagyjából ennyi kellett volna.

Elég megnézni a sikeres ázsiai példákat.

A mi fene nagy szabadságunk, demokráciánk rosszul vizsgázott. És ha már gazdaság: kinek jó egy folyamatosan, újabb és újabb hullámokban pandémia-sújtotta gazdaság? Nem lennénk előrébb, ha a tudományra hallgatunk, és elkerüljük a harmadik hullámot?”

Úgy látja, a megelőzés a kulcs, minden áldozatot megért volna, hogy kontaktkutatással, karanténnal alacsonyan maradjanak a számok.

Felhívja a figyelmet arra, hogy a járvány esélyt teremtett a klímavédelemhez szükséges lépések megtételére. Pozitívum a kerékpározás előretörése, de „ha már leálltak a gigantikus környezetterheléssel járó tömeges repülések és luxushajózások (...), újra kellett volna gondolni, hogyan is működnek ezek. A repülésnél például az egyik legnagyobb baj az ár, amit nem terhel olyan üzemanyagadó, mint a földi közlekedést. Mert, ugye, mindenki tudja, hogy ha benzinkútnál tankol, akkor az ár tetemes része adó. Ugyanezt a repülőiparnál nem fizetjük meg. Ezért is van, hogy sokkal olcsóbb elrepülni Brüsszelbe, mint vonattal menni ugyanoda” – mondja Ürge-Vorsatz Diána.

Hozzáteszi: „Egyszerre akarunk karbonkibocsátás-csökkentést, élhetőbb környezetet, kevesebb hőhullámot, elviselhetőbb nyarakat, illetve olcsó repülést, korlátlan fogyasztást, kényelmet.

A rossz hír az, hogy a kettő együtt nem megy. Vagy-vagy.”

Fontos lenne szerinte tudatosítani az emberekben, hogy a jólét nem egyenlő a háromezer forintos repülőjeggyel.

Beszél a „zöldmosásról” is. Ez olyan, mint a pénzmosás, csak az ökológia terén. Hogy mi ez?

„Ha valaki igazából rohadt környezetszennyező, de valami pici zöldséget felnagyítva kifelé úgy tesz, mintha nagyon zöld lenne.”

Fel hívja a figyelmet arra, hogy „Magyarország az EU-ban elsők között hozott klímatörvényt, a MNB volt az egyik első a nemzeti bankok között, amely felvállalt zöld célokat is. Fontos környezetvédelmi vállalások születtek a magánszférában, a cégek világában is.”

Ürge-Vorsatz Diána elmondja az interjúban azt is, miért tartja üdvözlendőnek Greta Thunberg fellépését és hogy gondolkodik a

budapesti méhlegelőkről.

A beszélgetés utolsó mondataiból idézünk:

  • „Nagy baj, hogy kulturálisan az van bennünk, hogy az a rendes kert és zöld felület, ahol körömollóval tökéletesre manikűröznek mindent, és maximum két faj van egymás mellett.”
  • „Nézzen körül a kertemben: a többség lehet, hogy azt gondolná, hogy ez itt maga a káosz, a rendezetlenség. Pedig nem más, mint biodiverzitás, sokfajta fa és bokor egymás mellett, egyensúlyban, ahol több rovar, így madár is él.”
  • „Az én kicsit gazos, de ősfás kertemben több fokkal hűvösebb van most is, mint a tökéletes gyepes szomszédos egyenkertekben.”
  • „Kulturális változásra van tehát szükség, hogy nem az a »tiszta udvar, rendes ház«, ami egy évszázad alatt kialakult: kifogástalan gyep, egyféle fajból ültetett sövénnyel körülvéve, hanem az, ami jobban megőrzi a természet jegyeit, sokféleségét. De ezt nagyon nehéz felvállalni. Lehet, hogy politikailag belebukik, aki vállalja, hogy többet kell biciklizni és nem szabad lekaszálni minden füvet.”
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×