INFORÁDIÓ
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella

koronavírus

laboratórium

ellenanyag

Szerológiai vizsgálatot végeznek helyi lakosokon a Milánó megyében fekvő Cislianóban 2020. április 20-án. A vizsgálat célja az esetleges korona-vírusfertőzésre adott ellenanyagválasz kimutatása.

Megrohamozták a laborokat, sokan méretnek ellenanyagszintet

Infostart

A vizsgálóhelyeken napokkal előre beteltek az időpontok.

Néhány hét alatt elképesztően népszerűek lettek SARS-CoV-2 koronavírussal szembeni ellenanyag kimutatására alkalmas vizsgálatok, az ezzel foglalkozó vizsgálóhelyek többségében erre a hétre már nem is lehet időpontot foglalni – írja a novekedes.hu.

Ennek egyrészt az az oka, hogy a fertőzésen igazoltan átesettek és a beoltottak mellett az is kaphat koronavírus elleni védettségi igazolványt, aki nem volt beteg, de úgy gondolja, áteshetett a Covid-19-en, ha egy hivatalosan akkreditált laboratóriumban elvégezteti az ellenanyag-tesztet, és igazolni tudja, hogy átesett a fertőzésen.

A másik ok, hogy sokan kíváncsiak rá, valóban védetté váltak-e a koronavírussal szemben, miután megkapták mindkét adag védőoltást.

A szakemberek ugyanakkor nincsenek azonos platformon azzal kapcsolatban, hogy az oltás után van-e értelme ezeknek a vizsgálatoknak. Szlávik János infektológus szerint felesleges vérvizsgálatot végezni azért, hogy valaki megtudja, mekkora a szervezete védettségi szintje az oltás után. A vakcina hatására nagyon sokféle és sokszintű immunválasz jön létre, amiből csak egy a mérhető antitestszint, és még azt sem tudjuk, hogy akinek ez kevés, az akkor biztosan nem védett-e. Hasonlóan vélekedett Jakab Ferenc virológus is.

Barcs István, a Semmelweis Egyetem nyugalmazott tanszékvezetője viszont úgy véli, bár elképzelhető, hogy van sejtszintű védettsége annak is, akinél a koronavírussal szembeni antitest nem mutatható ki, jelenleg kizárólag ez utóbbi mérhető. Ezért az, aki tudni szeretné, kialakult-e nála immunválasz az oltás hatására, csak ily módon kaphat erre választ. Szerinte azért sem értelmetlen ilyen tesztet végeztetni, mert nemcsak az egyes gyógyszerekre, az oltóanyagokra is eltérően reagálunk.

Ez nem Covid-specifikus, hiszen minden oltóanyag esetében előfordul, hogy van, akinél nem alakul ki immunválasz. Ráadásul, mivel a koronavírus elleni oltások jó eséllyel az oltottak döntő többségét megvédik attól, hogy súlyosan megbetegedjenek és kórházba kerüljenek, Barcs István szerint is az most a legfontosabb, hogy minél többen beoltassák magukat.

Legalább két hetet érdemes várni a második oltást követően az ellenanyagszintméréssel. Ha ez negatív eredményt vagy alacsony értéket mutat (nincs ellenanyag a vérben), akkor érdemes megismételtetni a mérést. Azzal kapcsolatban viszont, hogy mit tegyen az, akinek mondjuk másodszor is ilyen eredménye születik, egyelőre senki sem tud tanácsot adni, mert nincs hivatalos közlés arra nézvést, vajon kaphat-e ilyen esetben valaki esetleg újra oltást egy másik vakcinával.

Az antitest vizsgálatokat csak akkreditált laborokban érdemes elvégeztetni, ahogyan a Covid-fertőzést követő ellenanyagszintmérést, ami egyébként hatósági áras, 11 000 forintba kerül.

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Matteo Corner
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018