INFORÁDIÓ
2021. április 17. szombat
Rudolf

kutatás

torokgyík

india

Újra megjelent a torokgyík, új mutáció támad

Újra megjelent a torokgyík, új mutáció támad

Infostart

A kötelező védőoltással szinte eltűnt, most mégis visszatérni látszik a torokgyík. Az antibiotikumokra rezisztens törzsek világszintű fenyegetést jelenthetnek.

A valaha rettegett, rengeteg gyermekéletet kioltó torokgyík vagy diftéria a kötelező DiPerTe (diftéria-pertusszisz-tetanusz) védőoltásnak köszönhetően a könnyen megelőzhető betegségek közé került világszerte. Azonban a betegséget okozó Corynebacterium diphtheriae baktérium egyre több antibiotikum-osztállyal szemben válik rezisztenssé, és a jövőben kicsúszhat az oltás ellenőrzése alól is – írja az Origo.

A Cambridge-i Egyetem tudósai által vezetett kutatócsoport rámutat: a Covid-19-járvány miatt bekövetkezett késések a diftériaoltás beadásában, illetve a fertőzések számának növekedése együttesen azt a kockázatot hordozza magában, hogy a torokgyík újból világszintű fenyegetéssé növi ki magát.

A diftéria erősen ragályos fertőzés. A baktériumok főleg az orrban és a torokban tenyésznek, de olykor bőrtüneteket is okoznak. A végzetes kimenetelű eseteket okozhatja a torok duzzanata miatt bekövetkező fulladás vagy a betegséggel járó szívritmuszavar, amely szívelégtelenséghez is vezethet.

A magas jövedelmű országokból a gyermekkorban többször ismételt kötelező védőoltásnak köszönhetően a diftéria lényegében eltűnt, de a közepes és alacsony jövedelmű országok oltatlan vagy csak részlegesen átoltott közösségeiben időről időre felüti a fejét. Az évente jelentett diftériás esetek száma világszerte növekvő tendenciát mutat: az 1996 és 2017 közötti időszak átlagához képest (8105 eset/év) 2018-ban már 16 651 esetet regisztráltak.

A diftériát okozó Corynebacterium diphtheriae baktérium új változatainak megjelenését azonosították Indiában, ahol 2018-ban a jelentett esetek több mint fele történt. Összesen 61 betegből izolálták a baktériumot, és ezek genomját összevetették 441 nyilvánosan elérhető genommal. Az elemzés révén a kutatók fel tudták vázolni a C. diphtheriae filogenetikai fáját: egyfajta családfát, amely megmutatja, milyen rokonságban állnak egymással a különböző helyekről származó izolátumok, s ezzel fényt derít a betegség terjedésének útvonalaira. Ugyanezen genomikai elemzés segítségével felmérték a baktériumokban található, az antibiotikumok ellen védettséget nyújtó antimikrobiális rezisztencia-(AMR-) géneket, illetve a toxint kódoló génben tapasztalható változatosságot.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018