eur:
394.5
usd:
363.59
bux:
65583.52
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az új koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedő pácienst visznek a prágai Motol kórházba 2020. november 6-án. A kórház öt, súlyos állapotban lévő beteget vesz át más, már túlterhelt intézményektől.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Újabb tünetek utalhatnak a koronavírusra, mégsem figyelünk rájuk eléggé

A köhögés, a láz és az íz- és szagérzékelés elvesztése mellett fontos lenne további tünetek esetében is PCR-tesztet kérni – vélik a kutatók.

Állandó fáradtságérzet, fejfájás, torokfájás és hasmenés tünetként történő kezelésével, az érintettek tesztelésével közel százszázalékosra nőhetne a felfedezett esetek száma – vélekednek a King's College London kutatói.

Az Egyesült Királyságban jelenleg a láz, a köhögés és az íz- és szagérzékelés elvesztése esetén rendelnek el PCR-tesztet a legtöbb esetben. Ezek segítségével manapság a tünetes esetek mintegy 69 százalékát lehet felderíteni, de ha a fent felsorolt tünetekre jobban figyelnének, azzal már a tünetes megbetegedések 96 százalékát tudnák igazolni – írja a Sky News.

A kutatók 122 ezer olyan beteg adatait elemezték, akik egy applikáción keresztül (lásd keretes írásunkat) adták meg az általuk tapasztalt tüneteket, és pozitív tesztet is produkáltak. Az érintettek általában azt követően egy héttel adtak pozitív mintát, hogy elkezdték magukat betegnek érezni, és nagyon széles skálán mozgó tünetekről számoltak be.

Hét tényezőt kell figyelni

A pozitív tesztet produkálók adatait elemezve arra jutottak az elemzés készítői, hogy ha csak a köhögés, a láz és a szagérzékelés elvesztésének klasszikus tünettriójára koncentráltak volna az érintettek esetében, akkor a harmaduknál nem derült volna ki a betegség. Ha azonban ezeken kívül a fáradtságérzetet, a fejfájást, a torokfájást és a hasmenést is komolyan veszik, akkor már 96 százalék esetében derül ki, hogy beteg.

A felmérés arra is rávilágított, hogy a három klasszikus tünetet az érintettek 31 százaléka nem érezte az első három napban, amikor a legfertőzőbbnek számít. A fejfájás és a hasmenés a megbetegedés elején jellemzőbb tünet, míg a lázat inkább a hetedik nap környékén jelentették az applikáció felhasználói.

Köhögésről vagy nehéz légzésről 46 százalék adott jelentést az első napokban.

Folyton bővül a lista

Tim Spector, a King's College London professzora azt mondta, eddig is tisztában voltak azzal, hogy ha csak a három fő tünetre koncentrálnak, azzal sok eset marad felderítetlen.

"Májusban fedeztük fel a szaglásvesztést mint jellemző tünetet, amit ezután adott a brit kormány a listához. Úgy tűnik, tovább kell dolgoznunk a lista bővítésén. Azzal, hogy megkértük az app felhasználóit arra, hogy sokféle tünet esetén kérjenek tesztet, fény derült arra, mennyire változatosak is a koronavírus tünetei" – mondta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×