INFORÁDIÓ
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta

koronavírus

mutáció

dél-afrika

antitest

Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID) készült, és az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) által elérhetővé vált, dátumozatlan elektronmikroszkópos, utószínezett kép SARS-CoV-2 nevű koronavírussal (narancssárga) erősen fertőzött, pusztuló (zöld) sejtekről. A világjárványt okozó vírus mintáját egy betegtől vették.

Úgy tűnik, a dél-afrikai vírusmutánsra nem hat az ellenanyag

Infostart

A koronavírus dél-afrikai változatát már korábban is fenyegetőbbnek találták, mint a Nagy-Britanniában feltűnt mutációt.

Míg a brit változatról ismert, hogy a járványt kirobbantó ázsiai változatnál fertőzőbb, de nem okoz súlyosabb tüneteket, az 501.V2 nevű dél-afrikai variáns ellenáll a koronavírus antitesteknek – írja az Index egy, szakértői ellenőrzésen még át nem esett (és így szakfolyóiratban meg nem jelent) kutatási beszámoló alapján.

Erre az a magyarázat, hogy a vírus annyi mutációt tartalmaz, hogy mások a külső burkolatán található tüskefehérjék, amelyeknek kulcsszerepük van abban, ahogy a vírus a megtámadott sejthez kapcsolódik, hogy falán keresztül beolvadva vírusgyártásra állítsa át. Az immunrendszer leghatékonyabb védekezési mechanizmusa, ha ezeket a tüskefehérjéket támadja. A koronavírus elleni oltóanyagok szintén a tüskefehérjék támadására tanítják az immunrendszert.

Az 501.V2 vírusváltozat tüskéi eléggé különböznek az eddig ismert vírustól ahhoz, hogy ne legyenek felismerhetők. Az egyik új mutáció például máshogy építi meg a fehérje E484 nevű szakaszát. Az E484 változása nyomán az antitestek tizedannyira tudják megakadályozni, hogy a vírus a sejtekbe hatoljon.

A washingtoni és seattle-i tudósok szerint a dél-afrikai változat valószínűleg a koronavíruson átesettek antitestjeinek is ellenáll, de nincsenek róla adatok, hogy miként viselkedik az új oltások által előidézett immunitással szemben. Azt viszont igazolták, hogy az új variánst a Regeneron mesterséges antitest-koktél alapú gyógyszerei sem állították meg.

Nyitókép: NIAID/NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH HANDOUT
A címlapról ajánljuk

Rusvai Miklós rendet vág

Kell-e méretni az emlékeztető vakcina előtt? Mire lehet következtetni az értékekből, ha méret...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018