eur:
392.22
usd:
367
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID) készült, és az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) által elérhetővé vált, dátumozatlan elektronmikroszkópos, utószínezett kép SARS-CoV-2 nevű koronavírussal (narancssárga) erősen fertőzött, pusztuló (zöld) sejtekről. A világjárványt okozó vírus mintáját egy betegtől vették.
Nyitókép: NIAID/NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH HANDOUT

Úgy tűnik, a dél-afrikai vírusmutánsra nem hat az ellenanyag

A koronavírus dél-afrikai változatát már korábban is fenyegetőbbnek találták, mint a Nagy-Britanniában feltűnt mutációt.

Míg a brit változatról ismert, hogy a járványt kirobbantó ázsiai változatnál fertőzőbb, de nem okoz súlyosabb tüneteket, az 501.V2 nevű dél-afrikai variáns ellenáll a koronavírus antitesteknek – írja az Index egy, szakértői ellenőrzésen még át nem esett (és így szakfolyóiratban meg nem jelent) kutatási beszámoló alapján.

Erre az a magyarázat, hogy a vírus annyi mutációt tartalmaz, hogy mások a külső burkolatán található tüskefehérjék, amelyeknek kulcsszerepük van abban, ahogy a vírus a megtámadott sejthez kapcsolódik, hogy falán keresztül beolvadva vírusgyártásra állítsa át. Az immunrendszer leghatékonyabb védekezési mechanizmusa, ha ezeket a tüskefehérjéket támadja. A koronavírus elleni oltóanyagok szintén a tüskefehérjék támadására tanítják az immunrendszert.

Az 501.V2 vírusváltozat tüskéi eléggé különböznek az eddig ismert vírustól ahhoz, hogy ne legyenek felismerhetők. Az egyik új mutáció például máshogy építi meg a fehérje E484 nevű szakaszát. Az E484 változása nyomán az antitestek tizedannyira tudják megakadályozni, hogy a vírus a sejtekbe hatoljon.

A washingtoni és seattle-i tudósok szerint a dél-afrikai változat valószínűleg a koronavíruson átesettek antitestjeinek is ellenáll, de nincsenek róla adatok, hogy miként viselkedik az új oltások által előidézett immunitással szemben. Azt viszont igazolták, hogy az új variánst a Regeneron mesterséges antitest-koktél alapú gyógyszerei sem állították meg.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Annyira átfogó támadást indított Moszkva az EU ellen, hogy riadót fújt Brüsszel

Annyira átfogó támadást indított Moszkva az EU ellen, hogy riadót fújt Brüsszel

A közelgő európai választások befolyásolására irányuló, nem rég leleplezett orosz titkosszolgálati akciókra válaszul az EU-tagállamok vezetői határozott lépéseket tettek: a szerdai rendkívüli csúcstalálkozón megállapodtak egy ideiglenes válságstáb létrehozásáról, amelynek célja a hibrid műveletek megfigyelése és az uniós szintű információcsere felgyorsítása, valamint retorziós lépések megtétele.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×