INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

roska botond

szem

látás

retina

A Semmelweis Budapest Award díjjal kitüntetett Roska Botond neurobiológus az elismerés átadása után a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján 2019. november 18-án.

Óriási lépést tett egy magyar tudós az emberi vakság elleni harcban

Infostart

Sikerült funkcionális emberi retinát létrehozni laboratóriumi körülmények között - jelentette be a Semmelweis Egyetem.

A Semmelweis Egyetemen végzett dr. Roska Botond vezette bázeli szemintézet munkatársainak sikerült perifériás szövetből – kötőszöveti sejtekből, illetve vérből – mesterségesen olyan fényérzékeny retina organoidot létrehozni, amelynek tulajdonságai gyakorlatilag megfelelnek az egészséges felnőtt emberi retina tulajdonságainak. - közölte a Semmelweis Egyetem.

A Cell című tudományos lapban is megjelentek szerint az úgynevezett retina organoid segítségével a későbbiekben személyre szabott, látást érintő terápiák is elérhetővé válhatnak.

Ami a részleteket illeti, a szemben található retina a fény érzékeléséért és a vizuális információk feldolgozásának kezdeti lépéseiért felelős idegszövet. Bár elhelyezkedése miatt könnyen hozzáférhető szervnek tűnik, sejtszintű működése részleteiben ma sem tisztázott.

Az ismeretek a látás folyamatáról alapvetően állatkísérletekből származnak, de ahogy azt dr. Szabó Arnold egy korábbi, a Science című orvosi folyóiratban megjelent publikáció kapcsán elmondta, bebizonyosodott, hogy

az állatokon elért eredményekből levont következtetéseket nem lehet közvetlen módon az emberen alkalmazni.

Az emberi retina vizsgálatát nagyban nehezíti a szövet érzékenysége, mert a testből eltávolított szövet a táplálék- és oxigénellátás megszakadása miatt néhány percen belül visszafordíthatatlan károsodást szenved.

Az eljárással felnőtt donorok bőréből vagy véréből izolált,

már differenciált sejteket juttatják vissza őssejt állapotba, melyekből aztán a testen kívül, az eredetivel nagyban megegyező, korlátlan számú retinaszövet növeszthető.

A kutatóknak emellett a világon elsőként sikerült szervdonorokból származó izolált emberi retinán elektrofiziológiai módszerekkel fényválaszt mérni, ami közelebb vihet a szerv működésének megértéséhez.

A kutatásban a Semmelweis Egyetem munkatársai is részt vettek.

Nyitókép: Bruzák Noémi
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018