eur:
389.49
usd:
368.36
bux:
55838.55
2023. szeptember 30. szombat Jeromos
A Semmelweis Budapest Award díjjal kitüntetett Roska Botond neurobiológus az elismerés átadása után a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján 2019. november 18-án.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Óriási lépést tett egy magyar tudós az emberi vakság elleni harcban

Sikerült funkcionális emberi retinát létrehozni laboratóriumi körülmények között - jelentette be a Semmelweis Egyetem.

A Semmelweis Egyetemen végzett dr. Roska Botond vezette bázeli szemintézet munkatársainak sikerült perifériás szövetből – kötőszöveti sejtekből, illetve vérből – mesterségesen olyan fényérzékeny retina organoidot létrehozni, amelynek tulajdonságai gyakorlatilag megfelelnek az egészséges felnőtt emberi retina tulajdonságainak. - közölte a Semmelweis Egyetem.

A Cell című tudományos lapban is megjelentek szerint az úgynevezett retina organoid segítségével a későbbiekben személyre szabott, látást érintő terápiák is elérhetővé válhatnak.

Ami a részleteket illeti, a szemben található retina a fény érzékeléséért és a vizuális információk feldolgozásának kezdeti lépéseiért felelős idegszövet. Bár elhelyezkedése miatt könnyen hozzáférhető szervnek tűnik, sejtszintű működése részleteiben ma sem tisztázott.

Az ismeretek a látás folyamatáról alapvetően állatkísérletekből származnak, de ahogy azt dr. Szabó Arnold egy korábbi, a Science című orvosi folyóiratban megjelent publikáció kapcsán elmondta, bebizonyosodott, hogy

az állatokon elért eredményekből levont következtetéseket nem lehet közvetlen módon az emberen alkalmazni.

Az emberi retina vizsgálatát nagyban nehezíti a szövet érzékenysége, mert a testből eltávolított szövet a táplálék- és oxigénellátás megszakadása miatt néhány percen belül visszafordíthatatlan károsodást szenved.

Az eljárással felnőtt donorok bőréből vagy véréből izolált,

már differenciált sejteket juttatják vissza őssejt állapotba, melyekből aztán a testen kívül, az eredetivel nagyban megegyező, korlátlan számú retinaszövet növeszthető.

A kutatóknak emellett a világon elsőként sikerült szervdonorokból származó izolált emberi retinán elektrofiziológiai módszerekkel fényválaszt mérni, ami közelebb vihet a szerv működésének megértéséhez.

A kutatásban a Semmelweis Egyetem munkatársai is részt vettek.

Címlapról ajánljuk
Agresszív férfi tombolt egy szlovákiai választóhelyiségben

Agresszív férfi tombolt egy szlovákiai választóhelyiségben

Az eset Gímeskosztolányon (Kostoľany pod Tribečom – Aranyosmaróti járás) történt.

Leváltották az Idegenrendészet vezetőjét

A belügyminiszter 2023. szeptember 30. hatállyal - indokolás nélkül - visszavonta dr. Halmosi Zsolt r. altábornagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatójának vezetői kinevezését és rendelkezési állományba helyezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
A részvénykiválasztás 7 szabálya - Díjmentes, interaktív online előadás

A részvénykiválasztás 7 szabálya - Díjmentes, interaktív online előadás

A tőzsde tele van kihívásokkal, de a megfelelő tudással és szabályok betartásával bárki képes lehet sikeres befektetővé válni. Ha te is azon gondolkodsz, hogy fejest ugrasz a részvények világába, akkor érdemes időt szánnod arra, hogy megismerd a részvénykiválasztás 7 alapvető szabályát. Ezen szabályok betartása segít tudatos döntéseket hozni a befektetéseiddel kapcsolatban, hogy maximalizáld a hosszú távú hozamokat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 29. 13:46
×
×
×
×