INFORÁDIÓ 
2020. október 27. kedd
Szabina

koronavírus

elhízás

virológia

pécs

Az elhízás komoly veszélyt jelent koronavírus-fertőzés esetén

Az elhízás komoly veszélyt jelent koronavírus-fertőzés esetén

Infostart

A pécsi virológusok ezúttal azt vizsgálták meg, milyen kockázatot jelent a túlsúly a Covid-19-megbetegedés esetén.

A számok és a tudomány jelenlegi ismeretei alapján egyértelműen elmondható, hogy kockázatot rejt az elhízás és túlsúly a Covid-19 megbetegedés kimenetelét illetően. Az elhízással 113 százalékkal nagyobb esély társult a kórházba kerüléshez, 74 százalék az intenzív ellátáshoz és 48 százalékkal nőtt a halálozási esély egy 399 ezer beteg adatait vizsgáló tanulmányban – írja a Virológia Pécs Facebook-oldal.

Ennek számos oka van, melyből néhányat már ismer a tudomány. Elsőként mellékbetegségek is gyakran társulnak az elhízáshoz, ráadásul olyanok melyek önmagukban is kockázati faktorként szolgálnak a koronavírus-megbetegedés során (diabétesz, keringési problémák, anyagcsere betegségek).

A virológusok három három alapvető tényezőt soroltak fel:

  1. Fizikai tulajdonságok, melyek a légzési kapacitás csökkenését eredményezik. Az elhízás következtében a mellüregben lévő hely a feljebb tolódó rekeszizom miatt kisebb légzési kapacitást eredményez.
  2. A véralvadási sajátosságok megváltozása: az elhízás következtében több tényező mentén is romlik a keringési hatékonyság, és alapvetően is nő a trombózis esélye – ezen faktorokkal a súlyos Covid-19 esélye is megnő. A SARS-CoV-2 ugyanis, amellett, hogy egy légúti megbetegedés, hatékonyan fertőzi a szervezetben általánosan megtalálható endotél sejteket is, a súlyos lefolyású megbetegedéseknél igen jellemző az endotéliummal kapcsolatos szisztémás gyulladás és az ezzel járó következmények.
  3. Az immunrendszer általános kapacitásának romlása: főként a zsírszövet „inváziója” miatt, amely olyan, az immunrendszer hátországaként szolgáló szerveket érint, mint a lép vagy csontvelő.

Az immunrendszer kapacitásának romlása a vérben keringő szisztémás immunsejtek hatékonyságát is érinti. Állatkísérleteken egyértelműen bizonyítást nyert, hogy a T-sejtes immunitás óriási hátrányba kerül az elhízás során, kevésbé képes hatékonyan funkcionálni. Ezt a jelenséget embereken is megfigyelték, az influenzaellenes vakcina hatékonysága rendkívüli mértékben romlott, ha elhízással párosult.

A súlyos és halálos kimenetelű Covid-19 megbetegedésekre jellemző citokinvihar is hangsúlyosabb alapot kap az elhízás esetében. Ilyenkor ugyanis egy alacsony fokú, folyamatos gyulladásos állapot van a szervezetben, melyet a nagy tömegben jelen lévő zsírszövet sejtjei indukálnak.

Összességében főként immunrendszer függő jelenség, amit elhízás esetén tapasztalhatunk. Rendkívül fontos továbbra is a veszélyeztetett csoportok védelme, a maszkviselés, távolságtartás és kézhigiénia. Az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében sajnos Magyarországon a legmagasabb – írják a pécsi kutatók.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018