INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

rák

felmérés

európa

otthon elvégezhető diagnosztikai eljárás

Itt van a magyar emberek legnagyobb ellensége

Infostart

Magyarországon diagnosztizálják a legtöbb daganatos beteget, tőlünk veszi el a rák a legtöbb egészséges évet, és nekünk kerül ez az egész a legtöbbe – derül ki egy svéd kutatóintézet friss elemzéséből.

1995 óta egymillióval nőtt a rákos megbetegedések száma Európában, és ha minden így megy tovább, húsz év múlva még 775 ezret hozzáadhatunk a mostani számokhoz – becsüli a Svéd Egészséggazdaságtani Intézet (IHE), amely vaskos kötetet adott ki az európai rákhelyzet 1995 és 2018 közti alakulásáról.

20 százalékkal nőtt azok száma, akik belehaltak a betegségbe, vagyis Európában (az EU-ban, Svájcban, Izlandon és Norvégiában) minden negyedik halálesetet a rák okoz. Sőt, Dániában, Franciaországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban mostanra a rák számít a leggyakoribb haláloknak – írja a 444.hu.

A legérdekesebb megállapítások:

  • Elsősorban az elöregedő társadalom tehet a jelenségről, hiszen a rák a 40 évnél idősebbeket fenyegeti leginkább, különösen a 65-75 éveseket, akikből egyre többen élnek Európában. 65 év alatt már most egyre többen élik túl a betegséget, ezért sem nő úgy a halálozások, mint a megbetegedések száma.
  • 2018-ban Magyarországon diagnosztizálták a legtöbb rákos megbetegedést, százezer lakosra vetítve majdnem 700-at. Utánunk jönnek a dánok, a németek és az olaszok, miközben Cipruson a legjobb a helyzet, ott a 400-at sem éri el ez a szám.
  • Huszonöt éve a rákkal diagnosztizált, európai férfiak többsége még tüdődaganatos volt (az összes megbetegedés 22 százaléka), mostanra ennek kisebb a súlya (15 százalék), és átvette a helyét a prosztatarák. A nőknél viszont akkor is és most is a mellrák a leggyakoribb.
  • Magyarországon százezer lakosból majdnem 350-en halnak meg rákban, egyedül a horvátok előznek meg minket. Az európai férfiaknál a tüdő-, a vastagbél- és a prosztata-, a nőknél pedig a mell-, a tüdő- és a vastagbélrák szedi a legtöbb áldozatot, ebben a sorrendben.
  • A fejlett országokban általában nagyobb a túlélési arány: Belgiumban és Izlandon a rákos betegek 68 százaléka öt évvel később is életben van, Horvátországban csak a felük. (Magyarországról nincs ilyen adat.)
  • Az összes egészségügyi kiadásból a rákkal kapcsolatos ellátásokra Magyarországon 7 százalékot költünk, akárcsak Romániában, Szlovákiában, Lengyelországban, Bulgáriában és Franciaországban. Ezzel listavezetők vagyunk.
  • Magyarországon évente fejenként 100 eurót, nagyjából 30 ezer forintot költünk el közvetlenül a rák miatt,ugyanez Dániában 250, Svájcban pedig több, mint 500 euró.

Nyitókép: eletingenlok.hu
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018