eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Csontos Zoltán tüdőgyógyász főorvos röntgenfelvételeket elemez. Mivel az elmúlt évben hetvenhattal emelkedett a tbs-s betegek száma a 210.000 lakosú Debrecenben és az érték meghaladja a 25 százezreléket, ezért a város tüdőgondozójának területén elrendelték a 30 év fölötti lakosság szűrését. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Szakigazgatási Szerve a kötelező tüdőszűrést 2012. május 1-jéig rendelte elvégezni. A tüdőgondozóban naponta 400 behívott polgár szűrését végzik el.
Nyitókép: MTI/Oláh Tibor

Listavezető lett Magyarország, de ennek nem lehet örülni

Európában Magyarországon halnak meg a legtöbben daganatos betegségekben. Magyarországon csaknem kétszer annyian halnak meg rákban, mint ahány emberrel Cipruson végez a kór.

Európában Magyarországon halnak meg a legtöbben daganatos megbetegedések miatt. Az uniós országok közül Ciprus, Finnország és Málta áll a legjobban - idézte az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) az Eurostat Rákellenes Világnap alkalmából készült összeállítását a Napi.hu. Az adatok szerint Európában 2016-ban több mint 1,2 millióan haltak meg daganatos betegségben, többségük, (656,1 ezer) férfi volt.

A legtöbb áldozatot a tüdőrák szedte Európában, minden ötödik halálozást ez okozott. A második leggyakoribb kórok a végbélrák 12 százalékkal, illetve a mellrák, 7 százalékos gyakorisággal.

A férfi 29, a nők 23 százalékának halálát daganatos betegségekkel okozták 2016-ban.

A vezető halálok a férfiak körében a tüdőrák (25 százalék), a végbél rák (12 százalékkal) és a prosztatarák (10 százalékkal). A nők többsége, 17 százaléka mellrákban hunyt el, míg a második leggyakrabban előforduló ráktípus esetükben a tüdőrák, a harmadik leggyakrabban halált okozó daganatos betegség a végbél rák.

A százezer lakosra vetített mutató alapján Magyarország áll a legrosszabbul Európában:

345 ember halálát okozta a rák 2016-ban.

A legjobb mutatókkal a mediterrán és a balti országok rendelkeznek.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt évtizedekben jelentősen emelkedett Magyarországon a rákos megbetegedések okozta halálesetek száma.

És így alakult a rákos megbetegedésekkel összefüggő halálozások száma 2018-ban Magyarországon a KSH szerint.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×