eur:
393.33
usd:
367.5
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay.com

Tíz év plusz: vérkép és CT alapján megjósolható lehet az infarktus

Személyre szabottan lehetne előrejelezni a szívinfarktust egy CT és egy vérminta alapján, ha a Semmelweis Egyetem docensének kutatása a vártak szerint halad. A szakértő másodszor nyerte el a Lendület pályázatot, így folytathatja a rizikóbecslésre irányuló vizsgálatokat.

A kutatás során az elmúlt öt évben, a Lendület 1. program támogatásával

arra fókuszáltak a szakemberek, hogy szív-CT felvételek alapján elkülönítsék a veszélyes felrakódásokat, plakkokat, amelyek szívinfarktust eredményezhetnek, az úgynevezett jóindulatúaktól,

ismertette Maurovich-Horváth Pál, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika docense az InfoRádiónak. A tanulmány sikerességét bizonyítja, hogy a napokban publikálták egy rangos nemzetközi folyóiratban a legújabb eredményeiket.

Az említett elemzések általában panaszos betegek szív-CT-s felvételeire épülnek. A szívinfarktus sajnos nagyon gyakran az első tünete annak, hogy valami nincsen rendben a koszorúerekkel, ezáltal

a legnagyobb kihívást a panaszmentes betegeknek a személyre szabott rizikóbecslése,

emelte ki a szakember, hozzátéve: erre kívánnak összpontosítani a következő években.

A Semmelweis Egyetem docense megjegyezte, a jövőben tökéletesíteni kell a képi elemzést, ami biztosan részét fogja képezni a kutatásnak, amely során olyan vér alapú biomarkereket próbálnak majd keresni, amelyek koszorúérbetegségre utalnak, hogy egy egyszerű vérvétellel kiszűrhetők legyenek azok a panaszmentes betegek, akiknél felmerülhet az infarktus kockázata.

Ma még túlzásnak tűnhet, hogy egy CT-felvétel és egy vérminta eredményéből pontosan megállapítható, hogy mekkora a szívinfarktus kockázata egy betegnél, fogalmazott a szakértő, azonban bíznak benne, hogy az irány jó. Ezt erősíti a Magyar Tudományos Akadémia, valamint, hogy sikerült elnyerniük a Lendület 2. pályázatot. "Egy egy olyan kutatási terület, amin számos neves kutatócsoport dolgozik, (…) valódi nagy nemzetközi összefogás tapasztalható", jegyezte meg.

A projekt jelentőségét mutatja, hogyha sikerülne egy olyan stratégiát kidolgozni, amivel személyre szabott rizikót tudnak a szakemberek becsülni, akkor

az érintetteknek a várható élettartalmát 10 évvel is meg tudnák hosszabbítani,

húzta alá a Maurovich-Horváth Pál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×