eur:
392.33
usd:
365.63
bux:
66817.98
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Borsonline.hu

Kutyákat vizsgálva tárták fel az elhízás hátterében álló egyik személyiségjegyet

Az elhízott kutyák viselkedése hasonlóságot mutat a túlsúlyos ember egyes személyiségjegyeivel - derült ki az ELTE és a Padovai Egyetem közös kutatásából.

Nemcsak az embereknél jelent problémát a túlsúly, hanem az állatvilágban is egyre inkább jelen van. Az ELTE etológia tanszék és a Padovai Egyetem kutatói arra tettek kísérletet, hogy kiderítsék, mi áll az ebek elhízásának hátterében.

Pongrácz Péter, az ELTE etológiai tanszékének docense elmondta, a kísérletnél két helyszínt alakítottak ki a kutyáknak: az egyiken mindig jutalmazt kap, a másikról pedig megtanulja, hogy ott soha nem fog jutalmat találni.

"Amikor a két helyet a kutya már magabiztosan el tudja különíteni, beteszünk egy tálat középre, és azt vizsgáljuk, hogy a bizonytalan jutalmazottságú helyet a kutya hogyan fogja megközelíteni. Ilyenkor vagy gyorsan kikocog jutalomban bízva, vagy lassan odasomfordál, mert tudja, hogy nem lesz nyerő hely" - mondta Pongrácz Péter

"Az elhízott kutyák viselkedése azért mutat bizonyos hasonlóságot az elhízott emberek viselkedésével, vagy a jutalmazással, mert az elhízott kutyák nagyon érzékenyek arra, hogy milyen minőségű a jutalom, és maximalizálják a megszerezhető jutalom mennyiségét és minőségét is.

Ez a jutalomérzékenység pedig egyik jellemző tulajdonsága az elhízott emberek személyiségének is"

- hangsúlyozta a docens. Az elhízott páciensek egyik jellemző személyiségvonása az impulzivitás, ennek az egyik alkotóeleme a jutalom mértékére és minőségére való érzékenység. Ez pedig úgy tűnik, hogy a kutyáknál is így van.

"Az elhízott kutyák arról ismerhetők meg, hogy mennyire veszik komolyan azt, hogy a jutalom jó minőségű legyen"

- mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×