eur:
393.24
usd:
366.96
bux:
66508.74
2024. április 25. csütörtök Márk
Százkilós darabok is becsapódhatnak a Mennyei Palotából

Százkilós darabok is becsapódhatnak a Mennyei Palotából

Március 29. és április 9. között fog a Földre zuhanni az irányíthatatlanná vált, "Mennyei Palota 1" elnevezésű kínai űrállomás, legalábbis azok a darabjai, amelyek nem égnek el a légkörben. A becsapódás pontos helyét csak az esemény előtt néhány órával tudják megmondani a tudósok - mondta Zsombok Gábor, a Magyar Asztronautikai Társaság tagja.

Az űrállomás fele valószínűleg elég a légkörben, de vannak olyan darabjai, amelyek átvészelik a visszaérkezést. A hajtóműblokkok, az üzemanyagtartályok túl szokták élni,

száz kilogrammos darabok is előfordulhatnak majd

- mondta az InfoRádióban Zsombok Gábor, a Galileo Webcast szakkommentátora.

A becsapódás pontos helyét nem lehet előrejelezni, egyelőre annyit lehet tudni, hogy az űrállomás olyan pályán kering, amelynek az egyenlítőhöz képest a hajlásszöge 43 fok, tehát az egyenlítőtől északra és délre 43 fokra bárhol lezuhanhat.

Magyarország ettől északabbra helyezkedik el, ezért nem vagyunk érintettek.

Ellentétben több dél-európai állammal, mint Spanyolország, Olaszország, Görögország, Bulgária, Macedónia, de a szakértő szerint nagy valószínűséggel lakatlan helyre fog becsapódni.

"Csak pár órával előtte tudják jelezni, hogy hová fog becsapódni, mert elsősorban a felső légkör sűrűségétől függ, hogy a 250 kilométeres magasságból ennyi idő alatt hová tér vissza" - mondta Zsombok Gábor, és hozzátette, több száz vagy akár ezer kilométeres nagyságú övezet is lehet, ahol a roncsdarabok szétszóródnak. Nagyjából akkora kárt tudnak okozni,

mintha egy felhőkarcoló tetejéről dobálnák le ezeket a darabokat. 

A legtöbb űreszköz mérgező komponenseket használ a hajtűműveihez, és ez veszélyes lehet, ezért nem szabad megérinteni a roncsokat.

A legnagyobb irányítatlan tárgy, amely a világűrből visszaérkezett, 1979-ben a több mint hetventonnás amerikai Skylab űrállomás volt, és több ezer kilométeren szóródott szét Ausztrália sivatagos területein.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

A digitalizáció jó dolog, de vannak árnyoldalai is. A bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása például megegyezik Izrael éves kibocsátásával. A 15 GB ingyenes e-mail tárhely egy éves fenntartása annyi kibocsátással jár, mint egy Budapest-Siófok autóút – mondta el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Dömötör Tibor, a Mikrum CIO-ja. A szakember előadásában a fenntartható vállalati szoftverek fontosságára hívta fel a figyelmet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×