eur:
393.92
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Mi legyen a cinegével a postaládában?

Mi legyen a cinegével a postaládában?

Mit tegyünk, ha egy reggel nem az újság, hanem egy cinegefészek és egy madár fogad bennünket a postaládában? Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője elmondta az InfoRádiónak, hogy mi ilyenkor a legjobb megoldás.

Előfordulhat, hogy ha ritkábban használjuk a postaládát, és egyszer kinyitjuk azt, akkor már ott van egy kész fészek tojásokkal. A széncinege ráadásul nagyon bátor teremtés: az esetek 80-90 százalékában a kotlómadár nem megy le a fészekről, hanem még ránk is sziszeg, hogy hagyjuk őt békén. Ilyenkor már nem nagyon lehet áthelyezni a fészket – mondta Orbán Zoltán.

„A cinegepár nem tudhatja, hogy a postaláda egy napi használati eszköz. A bedobott küldemény azonban

fizikailag sérülést okozhat a tojásoknak, a fiókáknak vagy a kotló madárnak”

- figyelmeztetett a szóvivő.

Elmondta, hogy ilyen helyzetben a mindennapok népi bölcsessége nagyon gyors megoldást talál:

egyszerűen felszerelnek az elfoglalt postaláda mellé egy alternatív levélgyűjtőt, a postaládára pedig írnak egy kis üzenetet,

amiben tájékoztatják a postást, hogy madarak költöztek a postaládába, ezért az ideiglenes postalásába dobja be a leveleket.

„Általában az a tapasztalatunk, hogy az emberek nagyon toleránsak a madarakkal, és az alternatív levélgyűjtőt választják” - mondta Orbán Zoltán.

Mi legyen a cinegével a postaládában?

A Magyar Madártani Egyesület szóvivője hozzátette, hogy az a cinege, amelyik sikeresen költött postaládában, vagy maga is abban nevelkedett, később szeretni fogja és keresi is az ilyen fészkelőhelyet. Vannak olyan helyek, ahol hosszú éveken keresztül költenek postaládákban cinegék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×