eur:
395.44
usd:
372.32
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Végre vége a Föld őrült rekordjainak!

Véget ért a Föld legtovább tartó hőmérsékleti rekordidőszaka.

Véget ért szeptemberrel az eddig mért leghosszabb, 16 hónapon át tartó olyan időszak, amikor minden egyes hónap globális havi melegrekordot döntött a Földön. Az elmúlt hónapot "csupán" minden idők második legmelegebb szeptemberének nyilvánították amerikai kutatók.

"2016 szeptembere 15,9 Celsius-fokkal a második legmelegebb szeptember az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) adatbázisában. Ezzel véget ért a rekordidőszak" - közölte a hivatal havi éghajlati jelentésében. A NOAA szeptember végén jelentette be, hogy az augusztussal immár az egymást követő 16. hónapban dőlt meg a globális havi melegrekord, így ez a leghosszabb rekordidőszak, amelyet a mérések bevezetése, 1880 óta tapasztaltak.

Az idei szeptember 0,9 Celsius-fokkal volt melegebb a 20. század átlagánál.

Emellett a január-augusztusi időszak szintén a legmelegebb volt, így 2016 újabb éves melegrekordot dönt a tavalyi után.

Nem sokkal maradt azonban el a szeptember sem a rekordtól: mindössze 0,38 Celsius-fokkal volt hűvösebb, mint a múlt év szeptembere, amikor a Csendes-óceánt melegítő El Nino jelenség épp erősödőben volt. Az El Nino júliusban fejeződött be, amitől a tudósok jelentős lehűlést vártak.

A folyamatosan növekvő hőmérsékleti minta azonban továbbra is nyilvánvaló, mivel a fosszilis tüzelőanyagok égetése továbbra is növeli a hőt tároló gázok jelenlétét a légkörben.

A szárazföld és az óceánok átlaghőmérséklete augusztusban 0,9 Celsius-fokkal volt magasabb, mint a múlt évszázad átlaga (15,6 Celsius-fok), ami azt jelenti, hogy 137 éve most volt a legmelegebb augusztus, 0,05 fokkal melegebb, mint tavaly augusztusban.

2016 első nyolc hónapjában az óceánok és a szárazföld felszínének hőmérséklete 1,01 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. századi átlagnál (14,1 Celsius-fok), 0,16 Celsius-fokkal haladva meg a 2015. évi január-augusztusi előző rekordot. A szakértők szerint 2016 nagy valószínűséggel felülmúlja 2015-öt, a modern idők eddigi legmelegebb évét, így ez lehet sorozatban a harmadik, globális melegrekordot döntő év.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék

Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Ezt követően az amerikai tőzsdék emelkedéssel próbálkoznak a Dow vezetésével. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×