INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A magyar őstörténeti kutatásról nyílt kiállítás Budapesten

InfoRádió / MTI
A magyar őstörténeti kutatás legújabb eredményeiből nyílt fotó- és poszterkiállítás a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában hétfőn.

Az Õseink nyomában... című tárlat a magyarok elődeinek vándorlásával összefüggésbe hozható fontosabb régészeti lelőhelyeket és leleteket, a viseletekkel kapcsolatos tudnivalókat, valamint a honfoglalók által használt fegyvereket mutatja be.

A kiállításon látható Szöllősi Mátyás fotóriporternek a 3. orosz-magyar uráli régészeti expedícióról készült képsorozata is.

Az expedíció sikere egyrészről, hogy új, releváns régészeti leletek kerültek elő Oroszország és a mai Ukrajna területéről, másrészt pedig, hogy sikerült újra a keleti tudományos kapcsolatokat felvenni, amelynek segítségével gyorsabbá vált a munka és hatékonyabbá a nemzetközi együttműködés - mondta az M1 aktuális csatornán az expedíció vezetője, Türk Attila régész.

Hozzátette: a kutatás eredményeit a magyar kutatók az orosz kollégákkal együtt közösen publikálják majd.

A július 26. és augusztus 19. közötti expedícióban a régészekből, egy antropológusból, turkológusból, archeozoológusból és egyetemi hallgatókból álló kutatócsapat a feltárásokon való munka mellett több múzeum régészeti gyűjteményeinek kora középkori leletanyagát is átnézte, valamint fontos szakmai kapcsolatokat épített ki helyi szakemberekkel.

A címlapról ajánljuk