eur:
389.68
usd:
361.89
bux:
68428.13
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Lehet, hogy nem is vagyok elég okos a Nobel-díjhoz"

A Semmelweis Egyetem legmagasabb rangú kitüntetését vehette át csütörtökön Jeremy K. Nicholson professzor. A brit kutató dolgozta ki a metabonomika módszerét, amellyel korai stádiumban felismerhetővé válik néhány rákfajta vagy például a májgyulladás. A díjazott tudós interjút adott az InfoRádiónak, amelyben egyebek mellett azt is elmondta: nem tartja magát elég okosnak a Nobel-díjhoz, de nem utasítaná vissza, ha neki ítélnék.

Hogyan dolgozta ki a metabonomika módszerét?

Eredetileg azon dolgoztam, hogy megértsem, a mérgező nehézfémek hogyan kötődnek a vörösvérsejtekhez. Ehhez mágneses magrezonancia spektroszkópiát, rövid nevén NMR-t használtunk. A vizsgálatok alatt észrevettük, hogy sok egyéb apró jel is megjelenik a spektrumon. Ekkor ötlött föl bennem a gondolat, hogy ha ennyi jelet lehet látni a kismolekulákról, akkor ezt talán diagnosztikai célra is lehetne használni.

Mikor terjedhet el a módszer használata a klinikai gyakorlatban?

Bizonyos szempontból a módszer máris része a klinikai gyakorlatnak. Németországban például veleszületett enzimhibákat vizsgálnak így újszülötteken. A tervek szerint ezt a vizsgálatot minden újszülöttre kiterjesztik. De vannak egyéb speciális területek is, ahol már évek óta alkalmazzák az eljárást. Amerikában például a vérben található lipoproteineket vizsgálják ilyen módszerrel, több tízezer beteget évente. Tehát bizonyos speciális területeken már használják, de szeretnénk ezt még szélesebb körben elterjeszteni. Például a tumorterápiában. De alkalmas lenne arra is, hogy nyomon kövessük, hogyan javul a beteg állapota egy gyógyszeres kezelésnél, sőt, a beteg metabolizáló tulajdonságai alapján előre meg lehetne mondani, hogy jól vagy rosszul reagál-e majd a kezelésre. Szóval nagyon sok lehetőség van még ezen a területen.

Mennyire drága eljárásmód ez?

Sokkal olcsóbb, mint a genomika. Az előnye az NMR spektroszkópiának az, hogy nincs szükség plusz reagensekre, és hogy nagyszámú mintát lehet vizsgálni, illetve hogy a robottechnika révén egy-egy minta vizsgálatához néhány percre van mindössze szükség. Tömegspektroszkópiát is lehet használni a vizsgálatokhoz, ott a minta előkészítése egy picit hosszabb időt vesz igénybe. Egy-két készülékkel több ezer mintát lehet vizsgálni naponta. Nehéz megbecsülni, de körülbelül 10 euró a költsége egy minta vizsgálatának, ami szerintem eléggé olcsó ahhoz képest, hogy mennyi információt kapunk cserébe így a betegről.

Tudományos körökben a Nobel-díj lehetséges esélyeseként tartják számon. Mit szól ehhez?

A tudósok nem a díjakért dolgoznak, hanem mert hiszik, hogy munkájukra szüksége van az emberiségnek. Nem tudom, hogy valaha is elnyerhetem-e a Nobel-díjat. Lehet, hogy nem is vagyok eléggé okos hozzá, de azt hiszem, ha valaki akarna nekem adni egy ilyen díjat, boldogan elfogadnám.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Csúnya bukó lehet a vége, ha erre nem figyelsz az adóbevallásnál

Csúnya bukó lehet a vége, ha erre nem figyelsz az adóbevallásnál

Bár az szja-bevalláshoz tartozó nyilatkozat kevesebb mint egy perc alatt kitölthető, ezt elmulasztva mégis évente több milliárd forint adóvisszatérítésről mondanak le a nyugdíj-, illetve egészségpénztári tagsággal rendelkező magánszemélyek. A jó hír az, hogy egyre többen figyelnek oda és egyre kevesebb pénzt hagynak így veszendőbe menni, viszont az átlagos pénztártag továbbra is nagyon messze van attól, hogy teljes egészében ki tudja használni az szja-visszatérítési plafont - közölte az ÖPOSZ.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×