eur:
394.8
usd:
371.31
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Bajnai: A tudománynak feladatot kell vállalni a problémák kezelésében

A tudósok lehetősége és feladata, hogy eljuttassák a változás szükségességének üzenetét, hogy az emberiség képes legyen a változásra és ezáltal a túlélésre - fogalmazott Bajnai Gordon miniszterelnök a Tudomány Világfórumának zárónapján, az Országgyűlés épületében összegyűlt résztvevők előtt tartott beszédében szombaton.

Hangoztatta: a tudomány nem létezhet elefántcsonttoronyban, a problémákat érthetővé kell tenni az emberek számára. A tudománynak aktívabb szerepet kell játszania a gondok, a válság megértésében. Hosszú évek óta a legsúlyosabb válsággal kell szembenéznünk, gazdasági válsággal, társadalmi nehézségekkel. "Válaszokat kell találnunk."

A kormányfő a gazdasági válság leküzdését nevezte a legsürgetőbb feladatnak. "Óriási kockázatok, óriási veszélyek" állnak még előttünk. A válságnak mindaddig nincs vége, míg a munkanélküliség növekszik. Magyarországot különösen súlyosan érintette a válság, de Magyarország megértette, hogy mi ennek a válságnak a testreszabott üzenete - hangsúlyozta.

Nem csak rövidtávon kell gondolkodni, hosszú távon is, a holnap és holnapután fejlődését is figyelembe kell venni, alkalmazkodni kell a problémákhoz. Ehhez előrelátásra és folyamatos tanulásra van szükség. Mindez a tudomány segítségével és aktív támogatásával valósulhat meg - fogalmazott Bajnai Gordon.

A miniszterelnök rámutatott: a válság talán a közgazdaságtudományt, és a közgazdaságtudományba vetett hitet ingatta meg a leginkább. A gazdasági krízis erőteljes alkalmazkodási képességet igényel a közgazdaságtudománytól, talán nem véletlen, hogy az idei közgazdasági Nobel-díjat egy olyan szakembernek ítélték, aki a piacszabályozással és a közgazdaságtudomány társadalmi hatásaival foglakozik.

"Ma nem elég Bolyaihoz hasonlóan a semmiből egy más világot teremteni, meg is kell őriznünk azt mások számára" - fogalmazott. Ezért a tudományt minden korábbinál közelebb kell vinni a napi döntésekhez - fűzte hozzá. A kormányfő utalt arra, hogy néhány éve még a tudomány is vitatkozott a globális problémák létezéséről, ma már azonban nincsenek kétségek. A tudomány szerepe, hogy jó irányba befolyásolja a döntéshozókat, különösen most, a decemberi koppenhágai csúcstalálkozó előtt. Az Európai Unió és Európa megőrzi vezető szerepét a klímaváltozás terén. Tudtunk előremutató válaszokat találni - emlékeztetett a miniszterelnök, aki arra kérte a tudósokat, használják ki a koppenhágai konferenciáig hátralévő néhány hetet, hogy meggyőzzék a döntéshozókat arról, hogy jó döntéseket hozzanak.

Nem azok a fajok élnek túl, amelyek a legerősebbek, a legintelligensebbek, hanem azok amelyek a leginkább képesek a változásra - emlékeztetett Darwin szavaira Bajnai Gordon. "Ezt azt üzenet jutassák el, hogy a világ képes legyen a változásra, hogy aztán túléljen" - zárta szavait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×