eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Eddig ismeretlen denevérfajt fedeztek fel egy barlangrajzon

Eddig ismeretlen denevérfajta bukkantak Ausztrália északi részén, legalábbis egy barlangrajzon. A sziklakép a repülő emlős egy hatalmas faját mutatja be.

A nemrég felfedezett barlangrajz a kutatók szerint valamikor 20-25 ezer évvel ezelőtt keletkezhetett. Az ábrázolt nagy méretű denevérek napjainkban már nem élnek Ausztráliában, a faj a kutatók beszámolója szerint kihalt.

A szakemberek azt is gyanítják, hogy az ábrázolt állatok minden bizonnyal nem abban a barlangban éltek, ahol a festményeket megtalálták. A barlangrajzon összesen nyolc gyümölcsevő denevér látható.

A világon jelenleg összesen hat, a rajzon szereplő állatokhoz hasonló méretű denevérfaj él, kettő Afrikában, négy pedig a dél-ázsiai szigetvilágban.

A két afrikai szabálytalan formájú, fehér mintázatú, az egyik ázsiai fajnak pedig a szeme fölött van fehér folt, így ezek egyikét sem ábrázolhatja a rajz, amelyen fehér hasú állatok láthatók, ez a tulajdonság pedig a másik három ázsiai fajra sem jellemző.

A képek így minden bizonnyal olyan denevérfaj egyedeit ábrázolják, amely már kihalt. A területen egyébként a rajzon látható állatok maradványaira sem bukkantak eddig.

A világon jelenleg 928 denevérfaj él. Õk alkotják az emlősállatok egyedüli csoportját, amely képes a repülésre, bár a földön nehezen mozognak. Az éjszakai állatok második ujjától kezdve az összes meghosszabbodott, közöttük bőrredő van, amely vitorlaként funkcionál. Az állatok látása gyenge, az általuk kibocsátott ultrahang segítségével tájékozódnak, amely visszaverődik a környezetükről.

A nagydenevérek általában gyümölcsevők és a trópusokon élnek, míg Európára a kisdenevérek jellemzőek, amelyek rovarokkal táplálkoznak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×