eur:
388.9
usd:
363.08
bux:
68275.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Új gyógyszerrel megúszható az időzónák átlépése okozta kellemetlenség

Sokszor utazik messzire, lép át időzónákat? Ilyenkor nem tud aludni? Eddig úgy tartották, egy időzóna átlépése egy nap regenerálódást igényel. Most azonban egy új gyógyszer segít elkerülni az ilyenkor föllépő alvási nehézségeket.

Minden időzóna átlépésére egy nap pihenőnap szükséges - állították eddig a tudósok. Egy új, a melatonin nevű hormonon alapuló gyógyszerrel viszont hatékonyan lehet kezelni az időátállási problémákat.

A tasimelteont - avagy melatonin agopnists - eredetileg altatásra használták. Egy tanulmány szerzői szerint viszont ezzel a gyógyszerrel lehetne kezelni az időzónákon átutazókat és azokat, akik éjjel dolgoznak. A melatonin egy olyan hormon, amelyet az agy termel, és segít beállítani a test biológia óráját.

A vizsgálatot 450 ember bevonásával végezték huszonegy amerikai városban. A kutatók azt nem tudták megmondani, hogy a melatonin vagy a gyógyszer-e a hatékonyabb, mivel a kettőt nem mérték össze. Szerintük a tasimelteon hatása nagyjából ugyanolyan, mint a hormoné.

Nagy-Britanniában ugyanakkor nem kapható melatonin, ellentétben az Egyesült Államokkal, Dél-Afrikával vagy Ausztráliával. Az 55 évnél idősebbek számára viszont 2008-tól kapható a melatonint tartalmazó Circadin, amivel ugyancsak alvásproblémákat kezelnek.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×