eur:
389.26
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A mostaninál is sokkal rosszabbra számíthat Amerika

Egy amerikai kormányjelentés szerint gyakoribbá válnak az áradások, az aszályok és a súlyos viharok a jövőben Észak-Amerikában az üvegházhatású gázok növekvő kibocsátása miatt.

A Klímaváltozási Tudományos Program összegzése megállapítja, hogy a szélsőséges időjárási jelenségek súlyosan érinthetik az emberek egészségét, a mezőgazdasági termelést, a vízminőséget és a vízhez való hozzájutást.

A légkörbe több vízpára kerül a magasabb hőmérséklet miatt, így gyakrabban fordulnak majd elő viharos esőzések és áradások. A jelentés szerint az Egyesült Államok szárazföldi területeire lehullott csapadék mennyisége az elmúlt évszázadban 7 százalékkal nőtt.

A Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal irányításával készült tanulmány az amerikai kormányzat eddigi legmesszebbmenőbb megállapításait tartalmazza azzal kapcsolatban, milyen éghajlati változások várhatók a következő években a globális felmelegedés következtében.

A jelentés szerint a globális felmelegedés okozta magasabb hőmérséklet miatt súlyos aszályok várhatók az Egyesült Államok délnyugati részén, Mexikó egyes területein és a Karib-tenger térségében. Hőhullámok többnyire a szárazföldi területeket, Észak-Amerika délnyugati részét sújtják majd.

A Környezetvédelmi Hivatal által pénteken közzétett másik kormányjelentés szerint a klímaváltozás egyes hatásai enyhíthetők a folyóparti növényzet újratelepítésével, illetve az ökoszisztémák ellenálló képességének növelésével.

Illinois államban az utóbbi napok viharos időjárása és a medréből kilépő Mississippi miatt 24 ember halt meg. Az árvíz 2 millió hektárnyi földet és kisebb part menti településeket, hidakat öntött el; gyárakat és energiaelosztó központokat kellett bezárni.

A gátak több helyen is átszakadtak, szakértők szerint a kár eléri a több milliárd dollárt.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×