eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ókori CSI: vadászbaleset végezhetett az ifjú fáraóval

Megoldódott a háromezer éves talány: Tutanhamon fáraó a legújabb kutatások szerint vadászbalesete miatt halt meg.

Számtalan elképzelés látott már napvilágot arról, vajon mi okozta Tutanhamon fáraó korai halálát, amióta 1922-ben Howard Carter megtalálta végső nyughelyét, amelyet korábban nem fosztottak ki a sírrablók.

Egy 1968-ban elvégzett röntgenvizsgálat koponyája hátsó részén egy duzzanatot mutatott ki, ekkor a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a gyermekkirály gyilkosság áldozata lett: egy, a fejére mért erős ütés végzett vele.

Vérmérgezés?

Később komputertomográfos vizsgálatokat is végeztek a fáraó múmiáján. Ezekből kiderült, hogy az ifjú uralkodó halála előtt a lába, valamivel a térde fölött eltört, a sérülés miatt pedig vérmérgezést kaphatott, az végezhetett vele.

A héten egy tévéműsorban a tudósok megmutatják, miből következtettek arra, hogy a fáraó egy vadászbaleset áldozata lett: azért halt meg, mert leesett szekeréről.

Korábban a legtöbb szakértő úgy vélte, Tutanhamont, fiatal kora és törékeny testalkata miatt óvták a veszélyektől, Nadia Lokma, a Cairo Museum munkatársa szerint azonban a fáraó sírkamrájában talált szekerek újabb vizsgálatából kiderül, hogy valóban használták azokat.

Nyílvesszőket is találtak a nyughelyen, amelyeken szintén látszik, hogy kilőtték, majd újra összeszedték őket.Vadászbaleset lehetett

"Ezek vadász- és nem harci szekerek. A rajtuk látható sérülések azt mutatják, hogy valóban használták őket" - mondta Nadia Lokma.

Más bizonyíték is van arra, hogy Tutanhamon önállóan vadászott és hajtotta a szekere elé fogott lovait. Sírjában egy különleges, megerősített fűzőt is találtak, amely viselője belső szerveit védhette a sérülésektől, amelyet balesetek során szerezhetett.

Ugyancsak bizonyíték az új teóriára az a tény, hogy a fáraó nyakába temetése idején friss virágokból - búzavirágból és kamillából - készült füzért akasztottak. Ezeket a növények áprilisban és májusban virágoznak, vagyis Tutanhamont ilyentájt temethették el.

Ha figyelembe vesszük, hogy a balzsamozási folyamat 70 napig tart, kiderül, hogy a fáraó decemberben vagy januárban halhatott meg, ez pedig éppen egybeesik a téli vadászidénnyel.

Tutanhamon szarkofágját és a vele együtt eltemetett tárgyakat 1972 után - amikor másfél millióan voltak kíváncsiak rájuk - hamarosan ismét kiállítják Londonban, a tárlaton azonban nem lesz ott a fáraó híres maszkja: a szakértők attól tartanak, nem bírná ki a szállítást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×