eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Bionika: a jövő tudománya Magyarországon is

Testbe ültetett gyógyszeradagolók kifejlesztésére, a chipes vérképelemzés és a háromdimenziós orvosdiagnosztikai képalkotók alkalmazására lesznek képesek azok a fiatal diplomások, akik részt vesznek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Semmelweis Egyetem közös képzésén, amely "bionika" néven zöld jelzést kapott az oktatási minisztériumtól. A képzés - Európában elsőként - Magyarországon és a londoni Imperial College-ban egy időben indul.

A biológiai jelenségek gyenge elektromos kölcsönhatásai révén ezek érzékelhetők, ezek segítségével pedig olyan információk szerezhetők az élővilágról, amilyenek korábban nem - mondta az InfoRádiónak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karának rektora.

Roska Tamás közölte: így megmondható, hogy egy adott gyógyszer egy adott ember számára hatásos lesz-e vagy sem. Jönnek a személyre szabott gyógyszerek, vakcinák.

Bizonyos végtagokat is lehet ezzel a technológiával mozgatni, ez azonban csak a jéghegy csúcsa - tette hozzá az akadémikus -, mert egyelőre még nem megoldott például a súlyos gerincsérültek idegvezetésének pótlása.

A PPKE rektora elmondta: már Magyarországon is vannak olyan lebénult betegek, akik combjukra helyezett elektródákkal kerékpározni is képesek, így nem sorvadnak el az izmaik, és tréningben maradnak addig is, amíg elkészül számukra a hiányzó idegvezetéseket pótló protézis.

Roska Tamás szerint az új technológiák, többek között háromdimenziós orvosdiagnosztikai képalkotók alkalmazása, vagy a chipes vérképelemzés négy-öt éven belül elterjednek, ezért óriási igény lesz az ezekhez értő szakemberekre.

Az akadémikus közölte: egy amerikai cég, amely az agyba ültethető gyógyszeradagolókat gyárt, Magyarországon szeretne létrehozni egy leányvállalatot, ennek a vállalkozásnak pedig olyan szakemberekre lesz szüksége, akik értik a neurobiológiai alapjait, az elektronikát és a számítástechnikát is.

"Ez egy új műfaj az információs technológiák és a biotechnológiák találkozási pontján" - mondta Roska Tamás.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×