eur:
389.55
usd:
361.64
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hódító útjára indul az allergia elleni oltás

Kiválóan teljesített az első teszteken az elsősorban házipor-allergia ellen Nagy-Britanniában kifejlesztett vakcina, amely egyes esetekben az asztma és a szénanátha tünetein is enyhített.

A poratka, illetve annak ürüléke emberek milliónál vált ki allergiás tüneteket, és az asztma egyik legfontosabb oka. Sok ember bőrén jön létre az atka ürüléke miatt ekcéma, ami kisgyerekeknél akár kórházi kezelést is igényelhet.

Allergia akkor alakul ki, ha a szervezet védekező rendszere túlreagálja egy allergén anyag jelenlétét. Sokak szerint az allergia azért vált népbetegséggé, mert a viszonylag steril környezetben a gyerekek szervezete nem szokik hozzá az allergén anyagok jelenlétéhez.

Átprogramozzák az immunrendszert

Az oltások éppen azon az ötleten alapulnak, hogy átprogramozzák az immunrendszert, hogy másképpen és kevésbé erősen reagáljon az allergén anyagok jelenlétére.

A mostani tesztben 40 ember vett részt, egy részüknek csak az oltóanyagot, a többieknek a vakcinát és kis mennyiségű allergént juttattak a szervezetébe. Az utóbbi eljárásnak volt nagyobb hatása - hat héttel később néhányuk ingerküszöbe a százszorosára emelkedett.

Az asztmával és szénanáthával küzdők egy részénél is pozitív hatása volt az oltásnak.

Az allergiások nagy-britanniai szövetsége üdvözölte az eredményeket, és további kísérleteket sürgetett. Az biztos, hogy még éveknek kell eltelnie addig, míg az orvosok alkalmazhatják a vakcinát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 04:19
×
×
×
×