eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Berecz Zsombor a vitorlázók finn dingi versenyének 10. futamában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián az Enosimai Jachtkikötőben 2021. augusztus 1-jén. Berecz a második helyen jutott az éremfutamba.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Berecz Zsombor szenzációs csatában olimpiai ezüstérmes

A Detre ikrek korábbi bronzérme után újabb magyar vitorlás érem: második lett Finndingi hajóosztályában Berecz Zsombor. Nagy csatában, de végül simán győzött a záró futamban, az utolsó versenyhez jelentős előnnyel érkező brit a végén visszakapaszkodott a negyedik helyre, ezzel aranyérmes.

A magyar vitorlássport egyszer szerzett eddig olimpiai érmet: a Detre ikrek, Szabolcs és Zsolt egy spanyol és egy ír hajó mögött harmadikok lettek Tallinnban, az 1980-as moszkvai olimpia Finndingi hajóosztályában. Berecz Zsombor a második helyről vág neki az éremfutamnak.

Azóta egyszer sem kínálkozott jobb esély ennek megismétlésére, sőt felülmúlására, mint most, Tokióban. A 35 éves Berecz Zsombor 2018-ban, Aarhusban világbajnok, 2019-ben, Barcelonában vb-bronzérmes lett, az elmúlt öt évben két Eb-aranyat és két Eb-ezüstöt szerzett, vitathatatlanul megvetette a lábát a hajóosztály legszűkebb elitjében. Idén Vilamourában is Európa-bajnok lett, megelőzte két legnagyobb tokiói riválisát, a brit Giles Scottot és a spanyol Joan Cardona Mendezt.

Az olimpián az első két futamban második lett, Cardona Mendezt mindkettőn harmadik. A címvédő Giles Scott nem kezdett jól, csak két kilencedik helyet írhatott fel, ezekből az első később kiesett. A folytatásban ugyanis félelmetesen jól vitorlázott az erős szélben, a következő hét futamból hatot megnyert, egy hatodik és egy hetedik hely került még a neve mellé, 28 ponttal várja az éremfutamot.

Berecz Zsombor a harmadik futamban kilencedik lett, ez végül kiesett, majd a következő hétben mindig a harmadik–hetedik hely egyikén zárta a futamot. Az alapverseny utolsó két napján megelőzte Cardona Mendezt,

37 ponttal várja az éremfutamot a második helyen.

  • A spanyolnak 39 van mögötte,
  • negyedik az új-zélandi Josh Junior (47),
  • ötödik a holland Nicholas Heiner (52),
  • hatodik az argentin Facundo Mario Olezza Bazan (52),
  • hetedik az ausztrál Jake Lilley (63),
  • nyolcadik a verseny elején remekelő, török Alican Kaynar (71),
  • kilencedik a svéd Max Salminen (72),
  • tizedik pedig a kanadai Tom Ramshaw (80).

Ők tízen vehetnek részt az éremfutamban.

Ez duplaszorzós, tehát az elért helyezés számát megszorozzák, így alakul ki a végső pontszám. Ellentétben tehát, például a sportlövők alapversenyével és döntőjével, vitorlázásban „hozzák magukkal” a korábbi pontokat a versenyzők.

Berecz Zsombor a második helyen áll, kilenc pont a hátránya Giles Scott-tal szemben, tehát ahhoz, hogy megelőzze, legalább öt hellyel a brit előtt kell végezni.

Ahhoz, hogy a magyar világbajnok megtartsa a második helyet, meg kell előznie Joan Cardona Mendezt, a spanyol két ponttal van mögötte, azonos pontszámnál pedig az éremfutamban elért jobb helyezés dönt.

Az éremszerzésnek nagy a valószínűsége, hiszen az új-zélandinak öt hellyel kellene Berecz előtt végeznie az előzéshez, vagyis ha Berecz az első ötben ér célba, biztosan érmes – még akkor is, ha Junior nyeri a futamot.

Rajt magyar idő szerint 7.33-kor, a pálya kétkörös, körülbelül 20-25 percig tart majd a futam.

A versenyzők már kimentek a pályára, egyelőre körülbelül nyolccsomós szél fúj. Berecz Zsombor a korábbi futamok után azt mondta, abban reménykedik, hogy minél kevésbé erős szél fúj majd, az neki jó.

Ellőtték a rajtot, Giles Scott előbb indult, vissza keleltt mennie a célvonalra, csak a mezőny után eredhetett.

Négy perc után Berecz Zsombor a második helyen halad. Mögötte van a spanyol. A magyar vitorlázó az első szakasz kétharmadánál átvette a vezetést.

Az első bójához érve az ausztrál került az élre, Berecz Zsombor a második helyen haladt, az angol már feljött a negyedik helyre, az neki elég az aranyhoz. A spanyol csak a hatodik helyen vitorlázott.

Az öt szakaszból a másodiknál tartottunk, nagyon szoros a verseny. Berecz Zsombor továbbra is a második helyen vitorlázik, az összetett egyelőre nyílt.

Berecz átvette a vezetést, ki tudja használni, hogy a legtechnikásabb a mezőnyben, hogy nagyon tud menni gyenge szélben. Összetettben is, de továbbra is nagyon szoros a verseny, a befutó másodperceiben dől majd el minden. Azért reálisan: Berecz érmére már óriási az esély.

A harmadik bójánál az ausztrál az első, Berecz a második, az angol hatodik, az már nem elég neki.

A negyedik bójánál vezet a holland, második Berecz, ötödik-hatodik az angol.

Berecz megnyerte az éremfutamot, de a brit Giles Scott bejött negyediknek, óriásit hajrázott, így megnyerte az olimpiai bajnoki címet.

Berecz Zsombor szenzációs versenyzéssel második, olimpiai ezüstérmes.

Az összesítésben Giles Scottnak 36, Berecz Zsombornak 39, a harmadik helyezett Joan Cardona Mendeznek 51 pontja lett.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×