eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
A német Vinzenz Geiger az északi összetett egyéni normálsánc versenyében a 2022-es pekingi téli olimpián, a csangcsiakoui zónában lévő Nemzeti Síugró Központban 2022. február 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Hatalmas hajrában dőlt el az északi összetett első versenye

A világkupa első hét helyezettjéből négy nem tudott rajthoz állni koronavírusos megbetegedés miatt.

Vinzenz Geiger elképesztő hajrával diadalmaskodott az északi összetett első versenyén a pekingi téli olimpián.

A mezőny igencsak foghíjas volt, mert a világkupa első hét helyezettjéből négy nem tudott rajthoz állni koronavírusos megbetegedés miatt, így hiányzott a címvédő német Eric Frenzel és a négyszeres világbajnok norvég Jarl Magnus Riiber is.

A németeknek így is jó esélyeik voltak az éremre, mert a normálsáncos síugrást követően az élen álló japán Jamamoto Rjota mögött közel negyven másodperccel induló hármasban két versenyzőjük, Johannes Rydzek és Julian Schmid volt ott egy osztrák, Lukas Greiderer mellett. A japánt a várakozásoknak megfelelően gyorsan utolérték üldözői a 10 kilométeres szabadstílusú sífutás során, majd le is hagyták. Mögöttük egy nagyobb bolyt húzott a - Jamamotóhoz képest - majdnem másfél perces hátránnyal induló ugyancsak német Vinzenz Geiger.

Sokáig úgy tűnt, hogy az élen haladó hármasból a legjobb futónak számító Rydzek phjongcshangi két aranya után bezsebeli a harmadik ötkarikás elsőségét, ám a hajrában teljesen elkészült az erejével. Nem így honfitársa, a négy éve csapatban olimpiai bajnok Geiger, aki óriási hajrával előzte meg a norvég Jörgen Graabakot és Greiderert, Rydzek végül ötödikként haladt át a célvonalon.

Jövő kedden a nagysáncos északi összetett számot rendezik, azon már vélhetően az ezúttal kimaradó esélyesek közül többen is elindulhatnak.

Északi összetett, normál sáncos verseny

1. Vinzenz Geiger (Németország) 25:07.7 perc (síugrás: 111,4 méter)

2. Jörgen Graabak (Norvégia) 0.8 másodperc hátrány (114,1 m)

3. Lukas Greiderer (Ausztria) 6.6 mp h. (123,4 m)

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×