eur:
398.3
usd:
364.46
bux:
70321.83
2024. augusztus 6. kedd Berta, Bettina
Magyari Alda kapus a 2024-es párizsi nyári olimpia női vízilabdatornájának negyeddöntőjében játszott Magyarország-Egyesült Államok mérkőzésen a Párizs melletti Nanterre-ben lévő Paris La Défense Arénában 2024. augusztus 6-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Női vízilabda: közel volt a bravúr a címvédő ellen

A magyar női vízilabda-válogatott remekül védekezett, de végül 5-4-re kikapott az Egyesült Államok csapatától, így nem jutott a négy közé a párizsi olimpián.

A La Defense Arenában ezúttal is közel telt ház előtt játszhattak a vízilabda-csapatok. Sok magyar zászló tűnt fel a lelátón. A mieink meccse előtt kiharcolta az elődöntőt a spanyol, a holland és az ausztrál válogatott.

A magyar kapuban Magyari Alda, az ellenfélnl Asleigh Johnson kezdett. Garda Krisztina lövését védte is a kapus, aztán az amerikaiak elveszítették a labdát. A második támadásban fórba kerültek a mieink, de Faragó Kamilla kísérlete megint a kapusé lett. Sikerült kivédekezni egy emberhátrányt, majd Parkes lövését tolta kapufára Johnson.

A védekezés továbbra is jól működött, és Garda révén sikerült is megszerezni a vezetést, de egy perc múlva Maggie Steffens egyenlített. Másfél perccel a negyed vége előtt Garda talált be centerből. A végén az amerikaiak fórban támadhattak, de sikerült blokkolni. 2-1-es magyar vezetéssel zárult az első felvonás.

Második negyed

A második nyolc perc első fele a védekezésről szólt, mindkét együttes keményen és határozottan bekkelt, és a kapusok is jól teljesítettek. A 13. percben Tara Prentice maradt egyedül középen, emberelőnyben tudott egyenlíteni.

Sorra maradtak ki a helyzetek mindkét oldalon, a kapusok nagy napot fogtak ki. Aztán fél perccel a szünet előtt Roemert találták meg egy jó passzal, és megszerezte a vezetést az amerikaiaknak. Faragó lövése lejött a blokkról, majd az utolsó másodpercekben Magyari tolt ki egy lövést (2-3).

Harmadik negyed

A magyar emberelőny kimaradt, de utána Keszthelyi nagy löketével megvolt az egyenlítés. A következő amerikai akcióban is jó helyen voltak a blokkok. Mahieu számára véget ért a meccset, és az ellenfél fórból gólt is szerzett: Steffens lőtte el közelről a kezek mellett (3-4).

Parkes labdaszerzése után emberelőnybe kerültek a mieink, a szépen megjáratott labdát Faragó vágta be. Volt még egy emberfóros lehetőség, de az kimaradt, közben legalább a védekezés stabil volt. Johnson is elkapta a fonalat, már 14 védésnél járt.

Az utolsó akcióban Faragó lövése lejött a blokkról, Leimeter kísérletét pedig a kapufára tolta a kapus - maradt a döntetlen az utolsó negyed előtt.

Negyedik negyed

Az amerikaiak nem jártak sikerrel az első támadásból, magyar részről pedig Szilágyi lövését blokkolták. Fórba került az ellenfél, időt is kért a kapitány, de Magyari kétszer is hárítani tudott.

A másik oldalon elveszítette a labdát a válogatott, nem jutott el lövésig. Az amerikaiak újra emberelőnybe kerültek, Vályi Vanda számára ért véget a meccset. Centerben Fattal megkapta a labdát, de az kicsúszott a kezéből, így fölé emelt.

Bő öt perccel a vége előtt a magyar stáb is időt kért. Az akció nem volt sikeres, Garda nem talált be. Magyari jól mozdult ki egy bejátszásra, és összeszedte a labdát, így ismét a vezetésért támadhattak a mieink, de Keszthelyi a kapufát találta el.

Három perccel a vége előtt újra fórt kaptak az amerikaiak, ráadásul kettőst, és Fattal be is lőtte közelről (4-5). A mieink is kiharcoltak egy kiállítást, de Garda nem tudott egyenlíteni.

Roemer távoli lövése a kapuáról vágódott ki, aztán a következő magyar támadásnál Johnson szedte össze a labdát a centerünk elől. Az amerikaiak tartották a labdát, de arra nem volt esélyük, hogy újabb gólt szerezzenek. Közben reklamálás miatt Cseh Sándor társ-szövetségi kapitányt kiállították.

49 másodperccel a vége előtt jött a magyar időkérés. Magyari is felment az amerikai kapu elé, végül Faragó lőtt, de a labda elkerülte a hosszú sarkot.

Az amerikai csapat ezzel 5-4-re nyert, és bejutott az elődöntőbe. A magyarok az 5-8. helyért folytathatják Párizsban. A játékosok még hosszú percekig ültek magukba roskadva a medence szélén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Nagy esés után visszapattanás kedden az amerikai tőzsdéken, de a mai napnak is van nagy vesztese

Nagy esés után visszapattanás kedden az amerikai tőzsdéken, de a mai napnak is van nagy vesztese

Jelentős esést szenvedtek el tegnap a globális részvénypiacok, miután a befektetőkben felerősödtek az amerikai recesszióval kapcsolatos félelmek és azt kezdték árazni, hogy a Fed elkésett a kamatvágásokkal; eközben a japán jenre épített "carry trade" kis túlzással összeomlott a deviza erősödése miatt, ami hullámokat vert a globális piacokon; és végül a közel-keleti helyzet éleződése miatt a geopolitikai feszültségek is megnőttek. A tegnapi zuhanás után ma reggel megérkezett a visszapattanás, a japán tőzsde közel 10 százalékot ralizott, és Európában is eleinte úgy tűnt, hogy fellélegzés jöhet, azonban nem sokkal a kereskedés félideje előtt elkezdett lefordulni a piac, majd az újabb fordulatot az USA felpattanása okozta, ami az európai tőzsdéket is felfelé kezdte húzni délután.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×