eur:
393.65
usd:
369.32
bux:
65754.11
2024. április 23. kedd Béla
Rio de Janeiro, 2014. július 13.Philipp Lahm német csapatkapitány emeli a magasba a világbajnoki trófeát a brazíliai labdarúgó-világbajnokság Németország-Argentína döntő mérkőzést követő díjkiosztó ünnepségen a Rio de Janeiró-i Maracana Stadionban 2014. július 13-án. Németország a rendes játékidőt követő hosszabbításban Mario Götze góljával 1-0-ra győzött és negyedszer hódította el a világbajnoki trófeát. (MTI/EPA/Marcus Brandt)
Nyitókép: Marcus Brandt

Rendhagyó vb-történelem: 2014 - európai tripla

Először győzött Dél-Amerikában (sőt: az amerikai kontinensen) rendezett világbajnokságon európai csapat. Ráadásul úgy, hogy az elődöntőben felfoghatatlan különbséggel, 7-1-re megverte a rendező brazil válogatottat. Egymást követő harmadik világbajnokságon nem volt elég az aranymeccsen 90 perc a döntésre. Vb-történelmi sorozatunk utolsó része.

A helyszín

Brazília (Belo Horizonte, Brazíliaváros, Cuaibá, Curitiba, Fortaleza, Manaus, Natal, Porto Alegre, Recife, Rio de Janeiro, São Paulo, Salvador)

A dátum

2014. június 12.–július 13.

Különlegesség

Brazília lett az első dél-amerikai ország, amely másodszor is futball-világbajnokságot rendezhetett. Ez volt az első torna, amelyen használták a gólvonal-technológiát és a szabadrúgások helyét kijelölő spray-t. A résztvevő 32 csapat pontosan egynegyede nyerte meg korábban a világbajnoki címet. Sorozatban harmadszor győzött európai válogatott (az olaszok és a spanyolok után a németek), ilyesfajta triplázásra korábban nem volt példa. Brazíliában is európai csapat győzött, pedig a tíz dél-amerikai csapatból hat ott volt a mezőnyben.

A győztes dicsérete

A németek remekül kezdtek, 4-0-ra megverték a portugálokat, igaz, után kicsit megbotlottak a ghánaiak ellen (2-2), majd legyőzték az amerikaiakat (1-0). Az egyenes kieséses szakaszban következett két egygólos győzelem, előbb Algéria (2-1), majd Franciaország (1-0) ellen, aztán jött a brazilok elleni futballtörténeti 7-1. A döntőben Joachim Löw csapatának a másik dél-amerikai óriás, Argentína jutott. A rendes játékidőben nem esett gól, aztán a hosszabbítás első részében sem, majd a 113. percben Mario Götze belőtte a mindent eldöntő gólt.

A meglepetés

Egymást követték a váratlan eredmények. Előzetesen esélyesebbnek vélt csapatok búcsúztak a csoportszakasz végén, mint Horvátország, a világbajnok Spanyolország, Olaszország és Anglia (Costa Rica lett előttük a csoportgyőztes!), valamint Portugália. A nyolcaddöntőbe öt dél-amerikai is bejutott, de két párban egymással játszottak. Costa Rica szenzációsan szerepelt, a legjobb nyolc között tizenegyes-párbajban esett ki a hollandokkal szemben. Az Oranje aztán ugyancsak szétlövésben kapott ki, az argentinoktól. Nem sikerült neki, ami az ellenfélnek 1990-ben, egymás után megnyerni két büntetőpárbajt..

A legjobbak

Lionel Messit választották a torna aranylabdásának, Thomas Müller lett mögötte a második, a holland Arjen Roben pedig a harmadik. Nevezték még a díjra James Rodriguezt (kolumbiai), Ángel Di Maríát és Javier Mascheranót (argentinok), Toni Kroost, Philipp Lahmot és Mats Hummelst (németek), valamint Neymart (brazil). A legjobb kapus a német Manuel Neuer volt, megelőzve az argentin Sergio Romerót és a Costa Rica-i Keylor Navast. A legjobb fiatal játékosnak a francia Paul Pogbát választották.

Az álomcsapat

Szurkolói online szavazás alapján: Neuer (német) – David Luiz, Thiago Silva, Marcelo (brazilok), Hummels (német) – Di María (argentin), James (kolumbiai), Kroos (német) – Messi (argentin), Müller (német), Neymar (brazil). Edző: Joachim Löw (német)

A gólkirály

A vb meglepetésembere, a kolumbiai James Rodriguez hat gólig jutott, eggyel előzte meg a második világbajnokságán is remekelő Thomas Müllert. Négy gólt szerzett Lionel Messi, Neymar és Robin van Persie.

Magyar szálak

A válogatottunk nem jutott túl a selejtezőkön. Ezúttal játékvezetőink sem jutottak el a világbajnokságra.

A legfontosabb adatok

Mérkőzések száma: 64. Gólok száma: 171 (2,67-es átlag). Össznézőszám: 3 429 873 (53 592-es átlag)

A döntő

Németország–Argentína 1-0 (0-0, 0-0, 0-0). Gólszerző: Götze (113.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Az év első három hónapjában az áfabevételek még mindig gyengén muzsikálnak, a kamatkiadások mindenre rátelepednek, a közösségi közlekedésre most kirívóan többet költ az állam, viszont a rezsivédelmi kiadások visszafogottabbak. Ezt lehet kiolvasni az államháztartás idei első negyedéves részletes folyamataiból, ami tulajdonképpen nem hozott nagy meglepetéseket, hiszen a magyar gazdaság tavalyi recesszióból történő kilábalása is lényegesen lassabb, mint korábban várták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×