eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Hosszú Katinka máris 7,7 milliót keresett

Hosszú Katinka máris 7,7 milliót keresett

A vizes világbajnokság magyar aranyérmesei 2,5 millió forintos jutalmat kapnak az államtól, míg a nemzetközi szövetség 5,2 millió forinttal díjazza teljesítményüket.

Az olimpiákhoz hasonlóan a vizes világbajnokságon jól szereplő versenyzők is számíthatnak jutalomra, bár nem akkora összegekre, mint az ötkarikás játékok esetében.

A napi.hu összeállítása kiemeli, hogy a sportolók jutalmazásáról szóló jogszabály szerint nem csak az olimpiai érmekért és helyezésekért, hanem a világbajnoki eredményekért is jár jutalom. A rendelet megkülönbözteti az évente, a kétévente és négyévente megrendezett vb-ket.

Vizes világbajnokságot kétévente rendeznek, így az ott szerzett egyéni első helyért 2,5 millió forint jár, a páros első hely fejenként 2 milliót, a csapatban, például váltóban vagy vízilabdában elért első helyezés 1,5 millió forintot jelent. A második hely 1,875 millió forintot, a harmadik 1,25 milliót jelent az egyéni sportolóknak. Párosban az ezüst 1,5 millió, a bronz pedig 1 millió forintot ér. Csapatban a második helyért 1,125 millió, a harmadik helyért pedig 750 ezer forint jutalom jár, így ekkora összeget kapnak a bronzérmes férfi gyorsváltó tagjai, Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter és Bohus Richárd.

A törvény szerint olimpiai esetén 35 millió forint jutalmat kaptak a riói játékok után az egyéni aranyérmes versenyzők, az ezüstéremért 25, a bronzért 20 millió forint jutalom járt.

Az állami apanázs mellett a nemzetközi szövetség (FINA) is díjazza a sportolókat.

Összesen 5 460 300 dollárt (1,42 milliárd forint) osztanak szét

az érmesek és a helyezettek között, akárcsak a két évvel ezelőtti kazanyi vb-n. Minden számban az első nyolc helyezett részesül pénzdíjban, kivéve az óriás toronyugrást, amelyben a legjobb 14-et díjazzák.

Úszásban az egyéni számok győztese 20 ezer dollárt kap (5,2 millió forint), az ezüstérmes 15 ezer dollárral (3,9 millió forint), a bronzérmes 10 ezerrel (2,6 millió forint) gazdagodik. A további döntős helyezettek ötezertől ezer dollárig terjedő összeget kapnak.

Ha Hosszú Katinka megismétli legutóbbi két vb-n elért teljesítményét, vagyis két arany- és egy bronzéremmel zár, akkor 6,25 millió forintos állami és 13 milliós FINA-jutalom ütheti a markát.

A nemzetközi szövetség 30 ezer dollárral jutalmaz minden világcsúcsot, ebből eddig kettő született a budapesti vb-n.

Vízilabdában az első helyezett csapat 80 ezer dollárt (20,8 millió forint) kap, majd 10 ezerrel csökken a pénzdíj helyezéseként.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×