eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
GELSENKIRCHEN, GERMANY - JUNE 16: Riot police escort Serbia fans at Hauptbahnhof main railway station prior to the Group C England v Serbia match of the UEFA EURO 2024 football championship on June 16, 2024 in Gelsenkirchen, Germany. Serbia and England fans clashed in the city center at several locations. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nyitókép: Sascha Schuermann/Getty Images

Kemény meccset vívnak a német rendőrök: már lőfegyvert is be kellett vetniük

Rendkívüli biztonsági intézkedéseket foganatosítottak a német hatóságok a július 14-ig tartó labdarúgó-Európa-bajnokság idejére. A legelső napok már bizonyították, hogy bőven lesz dolguk mind a rendőröknek, mind a határőröknek.

Az Európa-bajnokság biztonságával kapcsolatban legelső teendőik közvetlenül a múlt pénteki nyitány előtt a határőröknek és a segítségükre kivezényelt rendőröknek voltak. A német hatóságok az ország valamennyi határán rendkívül szigorú ellenőrzést vezettek be, tartva esetleges iszlamista terrorcselekményektől, a külföldről beáramló huligánoktól, valamint általánosságban bűnözőktől, illetve az illegális bevándorlóktól.

A határőrizeti intézkedések első mérlegét a biztonság fő felelőse, Nancy Faeser a Bild am Sonntagban vonta meg. A belügyminiszter arról számolt be, hogy a június 7-13. közötti ellenőrzések során 1400 jogosulatlan beutazást észleltek. Mintegy 900 embert akadályoztak meg abban, hogy bejusson az országba. Ez idő alatt 173 elfogatóparancsot is végrehajtottak. Faeser szerint az elmúlt napok hatósági lépései bizonyították, hogy a határőrizeti intézkedéseik szükségesek és hatékonyak.

Az európai labdarúgás első számú rendezvényének idejére 22 ezer rendőrt mozgósítottak, ami a miniszter szerint a szövetségi rendőrség eddigi legnagyobb bevetése. Feladataik közé tartozik a határok védelme mellett a repülőterek, a vasútállomások és nem utolsó sorban a stadionok, illetve környezetük megvédése is

Az Eb első két napja, péntek és szombat még "nyugodt körülmények között" zajlott, vasárnap azonban már volt dolga a rendőrségnek. A híradások szerint Hamburg St. Pauli városrészében a Lengyelország–Hollandia mérkőzést megelőzően egy baltával és kézigránáttal fenyegető férfit kellett ártalmatlanítani. A rendőrség rálőtt a férfira, aki az incidens után orvosi ellátást kapott. Állapotáról egyelőre további részleteket nem hoztak nyilvánosságra. Egyelőre tettének indítéka nem ismert, de források szerint nem zárják ki, hogy pszichiátriai esetről volt szó.

Ugyanezen a napon a német rendőrségnek az észak-rajna-vesztfáliai Gelsenkirchenben kellett közbeavatkoznia, hogy az Anglia–Szerbia mérkőzés előtt megfékezze a két ország amúgy is fanatikus szurkolótáborának összecsapását. Brit sajtójelentések szerint az összetűzések során ennek ellenére többen megsérültek, ezt azonban a német rendőrség hivatalosan nem erősítette meg.

A Der Spiegel szerint hét szerb szurkolót ideiglenesen őrizetbe vettek, egyikük ellen súlyos testi sértés gyanújával büntetőeljárást kezdeményeztek. A Guardian című brit lap ugyanakkor arról számolt be, hogy egy angol szurkoló és egy német rendőr ugyancsak megsebesült.

A t-online hírportál a belügyminisztert idézve hangsúlyozta, hogy a német biztonsági hatóságok számára rendkívüli feladatot jelent Ukrajna válogatottjának védelme is. Az ukrán nemzeti együttes főhadiszállása a hesseni Taunussteinben van, a csapat selejtezőcsoportjában Románia, Szlovákia és Bulgária ellen vívja mérkőzéseit Münchenben és Stuttgartban. Mindez azt jelenti, hogy a csapat az elkövetkező napokban többször is út közben lesz.

Nem is beszélve a rendkívül nagyszámú ukrán szurkolótáborról, amelynek túlnyomó többsége Németországban tartózkodó ukrán menekült. "Megvédjük a csapatot és szurkolóit" – idézte a Rheinische Post Nancy Faeser ezzel kapcsolatos kijelentését.

Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Utolsó napjait tapossa Joe Biden kampánya? – Íme a drámai számok, amelyek visszalépésre sarkallhatják

Utolsó napjait tapossa Joe Biden kampánya? – Íme a drámai számok, amelyek visszalépésre sarkallhatják

Az elmúlt hét évtizedek óta nem látott felfordulással telt az amerikai politikában: miközben a demokraták az elnöki hivatalt elfoglaló párttársuk újraindulását igyekeztek megpuccsolni, mindent a feje tetejére állított a Donald Trump ellen szombaton megkísérelt merénylet híre. A hetek óta tartó nyomásgyakorlás a sajtóértesülések szerint az eddigi legközelebb járhat céljához, hiszen Joe Biden immáron Kamala Harris esélyeiről kérdezte tanácsadóit, és fontolgatja, hogy visszalépjen a párt 2024-es elnökjelöltségétől. Attól, amit 2020-as ellenfele épp csütörtökön fogadott el a republikánusok jelölőgyűlésén. De mit mondanak a számok, valóban ennyire tarthatatlan Biden helyzete a közvélemény-kutatások fényében? És kik indulhatnak a demokraták részéről a legnagyobb eséllyel? A nyilvános és kiszivárgott adatokat is szemügyre vettük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×