eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
A drónnal készült felvételen a megáradt Duna Kisoroszinál napfelkeltekor 2024. szeptember 20-án.
Nyitókép: MTI/Jánossy Gergely

Kisoroszi még mindig nem szabadult ki a víz fogságából, mentőhelikoptert is be kellett vetni

Még továbbra is áll a víz a Szentendrei-sziget északi csúcsán lévő, a külvilágtól elvágott településre vezető úton, és Molnár Csaba polgármester elmondta, már dolgoznak a munkagépek, hogy minél előbb járhatóvá tegyék, de erre még várni kell.

Még nem lehet közúton megközelíteni Kisoroszit, az utakra nagy mennyiségű hordalék került – mondta az InfoRádióban a település polgármestere. Molnár Csaba hozzátette, továbbra is vannak még vízzel borított útszakaszok, de már a település és a Magyar Közút gépei megkezdték az aszfalt takarítását vasárnap este, és azóta is zajlik a munka. A polgármester tájékoztatása szerint több helyen még 10-30 centis víz borítja a községet a külvilággal összekötő egyetlen utat, és azt valószínűsíti, hogy estére visszahúzódik a burkolatról a Duna, de azt csak utána tudják megmondani, hogy mennyi időt vesz igénybe a hordalék eltávolítása.

Molnár Csaba arról is beszámolt, hogy a külvilágtól napok óta elzárt Kisoroszi ellátása folyamatosan biztosított volt, az élelmiszer-szállítmányok menetrend szerint érkeztek a Visegrád-Szentgyörgypusztára, ahonnan motorhajóval vitték át a boltba. Téves hír volt az is, hogy a településen kikapcsolták az áramot, mert végig az árvíz alatt működött a víz- és az áramszolgáltatás. A Fővárosi Vízművek szakembereit naponta hajóval vitték a helyszínre, hogy ellenőrizzék a vízmintát, és mindig mindent rendben találtak.

A helyiek a bezártságot az utóbbi napokban már nehezebben viselték a polgármester szerint. "Az elején, aki még ezt nem élte meg, várakozással, aztán pici csodálkozással fogadta, mert beállt a víz, és ez egy nagy tó lett, tele vízimadarakkal. A rutinosabbak, akik már több árvizet megéltek, tudták, hogy mi fog következni. Most, hogy indul a hét, amikor már mindenkinek dolgozni kell, iskolába kell menni, nyilvánvalóan picit az emberek most már izgatottabbak, ezért dolgozunk azon, hogy minél előbb meg tudjunk nyitni" – mondta Molnár Csaba.

Arról is beszámolt, hogy mindent megtettek a lakosok biztonságáért, folyamatosan a településen volt bent volt egy mentőhelikopter egy tűzoltóautó, és az orvosi ellátást is biztosították. Mint elmondta, volt is veszélyhelyzet, egy esetben éjszaka kellett egy kisfiút a partra vinni, ahol már a mentőautó várta, míg két beteget mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani. "Látták az emberek, hogy azon dolgozunk, hogy próbáljuk minimálisra csökkenteni a kockázati tényezőket, nem lehet nyilván a nullára, és ezért azt mondom, hogy elégedetlen hang nincs a településen" – értékelt a polgármester.

A takarítási, helyreállítási munkákhoz már nincs szükségük önkéntesekre sem, mert az utat már takarítják, míg a települést nem öntötte el az ér, mert a korábbi árvizek tapasztalataiból kiindulva úgy magasították meg a védműveket, hogy alig kellett homokzsákokat használniuk, így eltakarítani sem kell őket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×