eur:
385.37
usd:
355.05
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
A főpapnő szerepét játszó Mary Mina görög színésznő megyújt egy fáklyát az olimpiai láng fellobbantási ünnepségének főpróbáján Héra templománál, az eredeti olimpiai játékok helyszínén, az ókori Olümpiában 2024. április 15-én. A másnapi ünnepség után a lángot staféta viszi Görögországon át, majd április 26-án adják át a 2024-es párizsi olimpia szervezőinek.
Nyitókép: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Fellobbant a láng Olümpiában – galéria

A láng Görögországból május 8-án érkezik hajóval Marseille-be, és onnan indul majdnem három hónapos útjára.

A hagyományoknak megfelelően a "főpapnő" - akit ezúttal Mary Mina színésznő alakított - korhű jelmezben végezte a ceremóniát. A kedvezőtlen időjárás miatt az egy nappal korábban tartott főpróbán gyűjtötték össze a napsugarakat parabolatükörrel, és ezúttal egy kehelyből került a láng az első fáklyára.

A színésznő Héra Temploma elől a lánggal visszatért az olümpiai stadionba, ahol átadta azt a staféta első tagjának, az evezésben Tokióban olimpiai bajnok görög Sztefanosz Duszkosznak. A váltó második embere már a rendező franciákat képviselte, a 2004-ben Athénban ötkarikás aranyérmes úszó, Laure Manaudou személyében.

A ceremóniára ismét nézők előtt került sor az után, hogy az előző nyári és téli olimpia lánggyújtásán a koronavírus-járvány miatt nem lehetett jelen közönség.

"Nehéz időket élünk, háborúkkal, konfliktusokkal teli időket. Az embereknek pedig elegük van a gyűlöletből, az agresszióból és a negatív hírekből, melyekkel minden nap szembesülnek" - mondta a láng fellobbanását megelőző ünnepi beszédében Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke. - "Mi viszont, mindannyian olyasmire vágyunk, ami összekapcsol minket, egyesít bennünket, reményt ad számunka. Az olimpiai láng, amelyet most meggyújtunk, ennek a reménynek a jelképe."

Bach mellett köszöntő beszédet mondott Arisztidisz Panagiotopulosz, Olümpia polgármestere, a francia szervezőbizottság elnöke, Tony Estanguet és Szpirosz Kapralosz, a Görög Olimpiai Bizottság vezetője.

A 11 napos görögországi váltó során a fáklya mintegy 550 ember kezében több mint ötezer kilométert tesz meg, mielőtt jövő pénteken átadják a francia szervezőknek az athéni Panathinaiko Stadionban, az 1896-os, első modern kori olimpia központi helyszínén.

A láng Görögországból május 8-án érkezik a háromárbocos Belem hajó fedélzetén Marseille-be, és onnan indul majdnem három hónapos útjára. Július 26-ig több mint négyszáz francia települést és öt tengerentúli régiót - Francia Guyanát, Réuniont, Francia Polinéziát, Guadeloupe-ot és Martinique-et - is érint, mielőtt felbukkan az ötkarikás játékok Szajnára tervezett megnyitóünnepségének színhelyén.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×