eur:
387.22
usd:
364
bux:
55688.82
2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
Milák Kristóf (b) és Sós Csaba szövetségi kapitány a 18. rövidpályás úszó országos bajnokságon Kaposváron 2022. november 17-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

Milák Kristóf nevét nem említette az úszókapitány a közelgő vb kapcsán

Beszélt viszont arról, hogy a tehetség önmagában semmit sem ér. "Nem megspórolható a kőkemény munka" – hangsúlyozta kérdésünkre alig két hónappal a fukuokai világbajnokság előtt Sós Csaba. Sopron lehet az utolsó válasz.

„Vegyes a kép, van, aki jobban áll, van, aki kevésbé, de csodáról nem tudok beszámolni” – nyitott az úszóválogatott szövetségi kapitánya.

Az országos bajnokság és a nyári világbajnokság között három hónap van, az ob-n rosszabbul teljesítőkkel kapcsolatban azt mondta megkeresésünkre Sós Csaba, hogy ketté kell bontani őket.

Vannak, akik keményen dolgoztak, mégsem jártak sikerrel, „ez az élet”, a többségük fiatal, iskolába jár, de az idősebbeknél is volt, aki annak ellenére elmaradt a várakozástól, hogy normális edzésmunkát végzett.

Nem beszélt róla - neveket sem említett -, de a másik csoportba azok tartozhatnak, akik nem tették oda magukat az elmúlt hónapokban.

Sós Csaba elmondta, hogy a jövő hétvégi, háromnapos, soproni kvalifikációs verseny után hirdet vb-csapatot. Kiemelte, hogy a váltó csapatsport ebben az egyéni sportágban, ott nem lehet betenni olyan embert, aki kockáztatná a másik három eredményét, egyéni számban lehet kísérletezgetni, esélyt adni. A 4x100-as férfi gyorsváltó negyedik emberének megtalálása okoz neki fejfájást egyelőre, és az sem világos még, hogy a 4x200-asban ki legyen a tartalék, erre is Sopron adhat megfejtést.

Bohus Richárd korábban azt mondta, a 100 gyorsváltót nem erőltetné, inkább az 50 hátra fókuszálna, erre a felvetésre az úszókapitány úgy reagált, hogy „meglátjuk, azért, ha jó állapotban van, akkor ő csodákra szokott képes lenni, bár valóban, az idő vasfoga őt is kikezdte”. Hozzátette, hogy kapacitálni senkit nem akart soha.

A generációváltásról sok szó esett az elmúlt időszakban, Hosszú Katinka anya lesz hamarosan, az immár centenáriumi díjas Cseh László két éve vonult vissza. A helyükre betörni vágyókkal kapcsolatban azt mondta Sós Csaba, hogy világszerte nagyon komoly kutatások vannak, de munka nélkül még nem ment senkinek. Üzenete is van a számukra:

„Túl a tehetségen rengeteget kell dolgozni. A másik pedig: nyilván az említett két úszó nagyon hiányzik, pláne nekem. Kapitányként úgy indult a karrierem, hogy érem nélkül haza nem jöttek, az utolsó két világversenyt leszámítva Cseh Laci sem. Onnan kezdtem, hogy »a Hosszú három vagy négy érem, abból legalább kettő arany, Cseh Laci még egy érem, valószínű egy arany, és akkor mi van még?«

Most pedig csak »a mi van még?« De azért ez se rossz.

A magyar úszósport mindig erős volt, tavaly is amit az ifiben produkáltunk, az azért okot ad arra, hogy bizakodjunk, hogy a jövőben is folyamatos lesz a generációváltás.”

A két nagy előd és a várható sikeresség kapcsán Sós Csaba szövetségi kapitány ezúttal nem említette a tavalyi, budapesti világbajnokságon 200 és 100 pillangón is aranyérmet nyerő, olimpiai bajnok világcsúcstartóját, a 23 éves Milák Kristófot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.21. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
Nehezebb pálya a hazai vállalatoknak a közvetlen forrásszerzés, de több előnnyel is jár

Nehezebb pálya a hazai vállalatoknak a közvetlen forrásszerzés, de több előnnyel is jár

"Az a tapasztalatunk, hogy az EU-s források lehívása ugyan nem rövid folyamat, általában a projektek összeállításától kezdődően a forrásszerzésig másfél-két év is eltelik, de mindenképpen kifizetődő, mert rá vannak kényszerítve a szereplők, hogy elvégezzenek egy revíziót, egy stratégiai átgondolást a fenntarathatóság szempontjából. Akármennyire is komplikáltnak és nehézkesnek tűnik a pályázás, mindenképpen jár helyzeti előnnyel, mert egyrészt partneri kapcsolatok alakulnak ki, valamint létrejön egy fenntarthatósági gondolkodás, épül egy fenntarthatósági kultúra. Úgy véljük, hogy csak ezzel a kultúrával lehetséges érdemi változást hozni. A hazai vállalatok eddig általában elkényeztetett helyzetben voltak, az operatív programoknak a lehívása ugyanis egy könnyített eljárás, így megszokták, hogy kevésbé kellett projektalapon gondolkodni, sokkal egyszerűbben tudtak egyedi elképzelésekre forrást lehívni. A közvetlen források természete más. Rajtunk múlik, hogy képesek vagyunk-e megismertetni a hazai szereplőkkel a rendelkezésre állásukat, viszont a tájékoztatási folyamat egyben már projekt-előkészítés is. Aki ezzel a szemmel végiggondolja a saját projektterveit, fejlesztési kapacitásait, az megtette az első lépést a forrásszerzés felé" - mondta el Dr. Petri Bernadett, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója a Sustainable World 2023 konferencián egy videóinterjúban. Címlapkép forrása: Stiller Ákos/Portfolio

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×