eur:
390.63
usd:
366.28
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A Loszaíl Stadion a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében játszott Argentína-Franciaország mérkőzés előtt, 2022. december 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Nusad Szekkajil

Dénes Ferenc: új futballvilágrend van kialakulóban

Európa teret vesztett a futballvilágban a katari világbajnokság hatására – jelezte az InfoRádió Aréna című műsorában Dénes Ferenc sportközgazdász, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a labdarúgásban is egyre nagyobb szerepet kapnak a geopolitikai játszmák.

Új futballrend van alakulóban, talán már meg is született a katari világbajnoksággal – fogalmazott Dénes Ferenc. A sportközgazdász meglátása szerint ennek egyik fontos eleme az, hogy kiderült: nemcsak Franciaországban, Németországban vagy Angliában lehet nagy, világméretű sporteseményt rendezni, hanem például egy közel-keleti országban is. Egy olyan térben, amiről eddig ezt nem gondoltuk.

A világbajnokság előtti napokban is voltak még olyan hangok, hogy akár botrányba is fulladhat a katari esemény, miután a szurkolók nem kaptak meg minden lehetőséget. A sajtó negatív hírekkel volt tele – legalábbis az egyik fele, hiszen az arab világ ünnepként élte meg az eseményt, a szakember szerint jogosan.

A sportközgazdász megjegyezte: kilépve abból a heliocentrikus világképből, mely szerint Európa körül forog a labdarúgás, a katari vb valóban örömteli volt, és valójában nem volt érzékelhető egyik pontján sem, hogy veszélyben lenne a lebonyolítás. Persze mindig van panasz, például a dugókra, de összességében biztonságos volt, az események pedig normál menetben zajlottak.

Dénes Ferenc azt is jelzésértékűnek tartja, hogy a világ egyik legnagyobb futballistája, Cristiano Ronaldo Szaúd-Arábiában játszhat, miközben ez fél évvel ezelőtt nem volt alternatíva számára. Tehát – részint a katari végének is köszönhetően – az arab térség bekerült a „vérkeringésbe”, így már nem csak az európai topcsapokba (PSG, Manchester City, Newcastle United, stb.) fogják az arab országok a pénzt tolni. Főként akkor, ha amúgy az ázsiai közönség a pénzügyi fejlődés motorja a labdarúgásban – magyarázta a szakértő.

Dubaiban persze nem feltétlenül mosolyogtak, hiszen Doha a luxusfővárosi rangját veszélyeztette a vb-vel, és egész Katar sokat nyerhetett a világbajnoksággal. Bár a vb miatti beruházások nagyjából 200-220 milliárd dollárra tehetők, és a neves Andrew Zimbalist amerikai közgazdász professzor számításai szerint is csak legfejtebb 1,5 milliárd dollár jöhetett vissza, fel sem merült, hogy a szervezés pénzügyileg megtérül-e – monda Dénes Ferenc.

„Új futballvilágrend van születőben… Kifejezetten sajnálom, de ettől még a trend az, hogy

a geopolitika most már közvetlenül jelen van a labdarúgásban, és ugyanannak a stratégiai játéknak a része, mint oly sok minden most a világban”

– fejtette ki a sportközgazdász hozzátéve: szerencsére a sport, ahogy mondani szokták, csak egy virtuális háború, itt nem lőnek.

A szakértő szerint azzal, hogy a katari vb az arab térségnek fontos ünnep volt, az európai értékrend, európai befolyás szemmel láthatólag falakba ütközött, ami érdekes új jelenség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kiderült, hogy állnak idén a magyarok a lakásfelújításhoz

Kiderült, hogy állnak idén a magyarok a lakásfelújításhoz

Kedvezőbbé vált a felújítás, építés lehetőségének a megítélése a lakosság körében, de nem terveznek sokkal többen felújítást 2024-ben - állapította meg friss reprezentatív online kérdőíves felmérése alapján az Impetus Research. Tízből három magyar tervez valamilyen felújítást vagy bővítést otthonában, többségük 500 ezer forint alatti értékben, míg az új építkezésben gondolkodók aránya mindössze 4 százalék.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 1. 09:37
×
×
×
×