eur:
394.35
usd:
363.32
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Debütálhat a leshelyzeteket gyorsan eldöntő félautomata videobírós rendszer

A korábbi terveknek megfelelően a november 21-én kezdődő katari labdarúgó-világbajnokságon bemutatkozik a félautomata videobírós rendszer, amely a leshelyzetek gyorsabb eldöntésében segíti majd a játékvezetőket.

A nemzetközi szövetség (FIFA) pénteken jelentette be, hogy az új technológiához a stadionokban speciálisan, a tetőszerkezet alatt elhelyezett 12 kamera képét, valamint a labdába épített chipből érkező adatokat fogják felhasználni. A képekből a rendszer másodpercenként 50 alkalommal számolja ki a játékosok pályán elfoglalt pontos helyét, illetve a végtagjaik helyzetét is.

"A videobírós rendszer minél következetesebb használatára törekszünk, különös tekintettel azokra az esetekre, amelyek beavatkozást igényelnek. Tisztában vagyunk azzal, hogy az ellenőrzések olykor sok időt vesznek igénybe, különösképpen a leshelyzetek megállapítása" - nyilatkozta az újítás kapcsán Pierluigi Collina, a FIFA játékvezetői testületének elnöke.

A SAOT névre hallgató rendszert az elmúlt hét hónapban már két tornán is tesztelték, a világbajnokságon a helyszíni nézők a kivetítőn háromdimenziós animációkon láthatják majd a vitás eseteket.

"A próbák sikeresek voltak, biztosak vagyunk abban, hogy Katarban rendkívül hasznos kiegészítője lesz a játékvezetőknek és a VAR-technológiának" - tette hozzá Collina, aki szerint ezzel néhány másodperc alatt el lehet majd dönteni, hogy lesállás volt-e, vagy sem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×