eur:
393.74
usd:
364.9
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ivan Patzaichin
Nyitókép: Forrás: eurosport.hu

Meghalt a négy olimpián aranyérmes kenulegenda

Ivan Patzaichin volt az, aki mindig megelőzte Wichmann Tamást a játékokon.

Hetvenegy éves korában meghalt Ivan Patzaichin négyszeres olimpiai és kilencszeres világbajnok román kenus – közölte a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR).

Patzaichin az egyik legismertebb és legelismertebb román sportoló volt, aki 1984-es visszavonulása után is megőrizte rendkívüli népszerűségét. Egy lipován (orosz) nemzetiségű halászcsaládban született 1943-ban a Duna-delta egyik elszigetelt, csak vízi úton megközelíthető településén.

Az 1968-as mexikói, az 1972-es müncheni, az 1980-as moszkvai és az 1984-es Los Angeles-i játékokon diadalmaskodott, emellett három olimpiai ezüstérmet is szerzett. A világbajnokságokon 22 alkalommal állt a dobogóra, kilencszer a legmagasabb fokára. Visszavonulása után edzőként dolgozott, közel két évtizeden át a román kajak-kenu válogatottat készítette fel.

Patzaichin az egyedüli román sportoló, akit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság platina emléklánccal jutalmazott. Hetvenedik születésnapján, 2019 novemberében a legmagasabb román állami kitüntetésben részesítette Klaus Iohannis államfő.

Amint a Román Olimpiai Bizottság fogalmazott: Patzaichin "története a siker, a jóérzés és az emberi tartás története". Az olimpiai bizottság azt is megemlítette, hogy Patzaichin az emberek tömegeit inspirálta arra, hogy szépen éljenek.

A legendás kenust szoros barátság fűzte egykori vetélytársához, Wichmann Tamáshoz, akit az olimpiákon rendre megelőzött, de aki mögött többször is alulmaradt a világbajnokságokon.

Többször vállaltak közös szereplést a Budapesti Román Kulturális Intézet, illetve a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet szervezésében. A Patzaichin 70. születésnapjára rendezett bukaresti gálaestnek 2019 novemberében a már beteg Wichmann Tamás volt a meglepetésvendége. A román sportember tavaly februárban megrendítő üzenetben búcsúzott el a 72 évesen elhunyt magyar barátjától.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×