INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

sportlövészet

dopping

botrány

péni istván

sidi péter

Péni István sportlövő a Nemzeti Lőtéren 2020. március 9-én. A sportoló kvótát szerzett a tokiói nyári olimpiára.

Egy döntést máris meghozott az ISSF a magyar sportlövőbotrányban

Infostart

A magyar szövetség eljuttatta számukra a rendelkezésükre álló információkat.

2021. márciusában a Delhi Világkupán szerepelt a magyar csapat, ahol olimpiára készülő Péni István és Sidi Péter összekülönbözött, olyannyira, hogy a csapat nem tudott kiállni a döntőre a házigazda ellen. Később kiderült, valaki járt Péni István szobájában, aki a minap kirobbant doppingbotrány érintettje.

A Magyar Sportlövők Szövetsége vasárnap közölte (hivatalosan is megerősítve Péni pozitív mintájának hírét): a világkupán Péni István pozitív doppingmintát adott. Ezután kezdeményezte önkéntes felfüggesztését a Nemzetközi Sportlövő Szövetségnél (ISSF). Az ügy kivizsgálása a rendőrségen és a Magyar Sportlövő Szövetség Fegyelmi Bizottságánál is folyamatban van.

Azt írták: a vizsgálat jelen szakaszában a szabotázs ténye megállapítható és ezt (minden bizonnyal a Péni szobájába történt behatolást tanúsító szállodai videót és a sportoló levelét) az ISSF számára is bemutatták.

Az ISSF-nél az első döntés megszületett: nem korlátozzák a versenyzési jogait, így az önkéntes felfüggesztés feloldásra került és a sportoló részt vehet az eszéki Európa-bajnokságon.

Az ügy lezárása és a végleges döntés az eszéki Európa-bajnokság után várható a szövetség közleménye szerint.

  • A Magyar Sportlövők Szövetsége a napokban adott ki közleményt, idézve Péni István bejelentését: az indiai világkupa helyszínén egy ismeretlen személy hatolt be Péni szállodai szobájába, amelyben édesapjával lakott, ott háromnegyed órát tartózkodott, majd távozott. A bejelentés arra nem tért ki, a behatoló mit csinált a hotelszobában.
  • Sidi ellen fegyelmi vizsgálatot indított az MSSZ, a vizsgálat lezárásáig felfüggesztette a versenyengedélyét.
  • A 24.hu a napokban mindkét érintett sportolót megkereste, Péni István nem kívánt nyilatkozatot tenni, Sidi Péter pedig ügyvédjén keresztül tette meg ezt, aki azt mondta, védence "semmilyen jogszabályt nem sértett meg, feltétlen célja, hogy az ügy és a saját szerepe minél előbb tisztázódjon".

Az indiai világkupán Sidi és Péni egy másik botrányban is érintett volt, miután az 50 méteres összetett szám csapatversenyének fináléjában Péni és Pekler Zalán nem volt hajlandó szerepelni, mert Sidi - állításuk szerint - közös megállapodásuk ellenére felszerelt egy eszközt a puskájára. A "példátlan" eset miatt a szövetség három hónapra megvonta Pekler, Péni és Sidi Gerevich-ösztöndíját.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018