INFORÁDIÓ 
2020. július 12. vasárnap
Dalma, Izabella

barcelona

messi

labdarúgás

deloitte

Lionel Messi, az FC Barcelona argentin csatára (MTI/EPA/Ballesteros)

Futballkrőzusok: a szakértő szerint nem árt felkészülni a Messi utáni korszakra

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid

Már nem a Real Madrid, hanem a Barcelona a világ legtöbb bevételt termelő futballklubja. A Deloitte cég tanulmánya szerint a katalán egyesület 840 millió euró fölé növelte összesített bevételét az elmúlt szezonra. Dénes Ferenc sportközgazdász vezet a számok mögé.

Az FC Barcelona a legjobb üzlet a futballklubok közül - derül ki a Deloitte cég friss tanulmányából. Dénes Ferenc sportközgazdász szerint ennek két okát mindenképpen érdemes kiemelni.

"Az egyik, hogy a Barcelona az elmúlt években nagyon tudatosan építette a márkáját, nyitotta az irodáit sorra Ázsiában, Amerikában. Már nem egyszerűen egy terméket árul, hanem nagyon aktív a piacon. Klubszolgáltatásokat nyújt az érdeklődők számára. Azt gondolom, beérik a nagyon tudatos márkaépítés gyümölcse."

A másik: Lionel Messi révén újra a Barcelona adja az aranylabdást.

"Egészen biztos, hogy

Messinek külön kultusza van. Ez sok szempontból vitatható,

egy szempontból nem: a játéktudása, az ismertsége, a nemzetközi futballban betöltött szerepe, helye alapján egészen biztosan nem."

Arra is kitért, hogy mindezzel hogyan állhat összefüggésben a mostani edzőváltás - ismert, Ernesto Valverdét Quique Setién váltotta a kispadon a minap.

A pénzügyi eredmények a szakember szerint nem közvetlenül hozzák a sportsikereket. "Nem egyértelműen kölcsönös az összefüggés a pályán elért eredmény és a bevételek között, de hosszú távon igen. Nem látjuk, hogy mi történik az öltözőben, az viszont biztos, hogy közgazdaságilag előre kell gondolkodni. Ha már itt tartunk: már a Messi utáni korszakra is gondolni kell, vagyis spájzolni is kell a Barcelona pénztermelő képességét. Egy ilyen év belefér, amikor nem minden úgy sikerül a pályán. De hosszú távon már mutatni, nyerni kell valamit, különben előbb-utóbb lekerül a csapat a bevételi táblázat éléről."

És akkor mutatjuk a rangsort!

1. FC Barcelona 840,8 millió euró
2. Real Madrid 757,3
3. Manchester United 711,5
4. Bayern München 660,1
5. Paris Saint-Germain 635,9
6. Manchester City 610,6
7. Liverpool 604,7
8. Tottenham Hotspur 521,1
9. Chelsea 513,1
10. Juventus 459,7

Nyitókép: Ballesteros

Kapcsolódó hang

A teljes interjú, a lista értékelése: Dénes Ferenc a Deloitte-felmérésről
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018