eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: fcbarcelona.com

Egy névtelen Cruyff- és Messi-rajongó a Barcelona kispadján

Hétfő délután Ernesto Valverde még mosolyogva hagyta el az elnökkel, Josep Maria Bartomeuval folytatott tárgyalása színhelyét – de mindez csak színjáték volt. Állítólag a presidente már ott megmondta neki: nem maradhat tovább a Barcelona csapatának élén. Az éjszakai órákban már azt is bejelentették, hogy Quique Sétient szerződtette a klub, 2022-ig.

A döntés a Barcelona ügyeit nem a legmélyebben ismerők számára meglepetés. Részben Valverde azonnali menesztését illetően – 2003-ban küldtek el a katalánoktól vezetőedzőt legutóbb idény közben a rossz teljesítmény miatt, Louis van Gaal volt akkor az áldozat –, részben azért, mert tudott volt, hogy Ronald Koeman, Xavi és Mauricio Pochettino volt a három legesélyesebb jelölt, valamint mert Quique Sétien korábbi eredményei egyáltalán nem indokolták, hogy ő vezesse a válságban lévő Barcelonát.

Ám ne felejtsük: az új edző nagyszerű stratéga hírében áll, s még fontosabb, hogy a Cruyff-féle futballfilozófia odaadó hívének aposztrofálja magát. Immár tudható az is, hogy már tavaly felvetődött a neve Valverde pótlására, de a baszk edző akkor még haladékot kapott. Most már nem. Hiába nyert két bajnokságot, három kupavereséget nem tudtak neki megbocsátani: a rómait (2018), a liverpoolit (2019) és a dzsiddait (2020).

Ernesto Valverde, az FC Barcelona spanyol labdarúgóklub új vezetőedzője a barcelonai Camp Nou Stadionban 2017. május 31-én. Fotó: MTI/EPA/Andreu Dalmau
Ernesto Valverde, az FC Barcelona menesztett vezetőedzője Fotó: MTI/EPA/Andreu Dalmau

Quique Sétien Santanderben született, 1958. szeptember 27-én. 1977 és 1996 között szerepelt profi játékosként, középső középpályásként háromszor a spanyol válogatottban is játszhatott (1985–1986). Járt a mexikói világbajnokságon, de csak a kispadon üldögélt.

Élete fő klubja a Racing Santander volt (1977–1985, 1992–1996), de pályafutása csúcspontján az Atlético Madridot erősítette (1985–1988), az első két éve kitűnően sikerült, a harmadikban már gondjai támadtak, összeveszett a nagyhatalmú és kiszámíthatatlan klubelnökkel, Jesus Gil y Gillel. Játszott a Logroñesben (1988–1992), végül pedig a Levantéban (1996) is.

Edzőként is a Racing Santanderben tette meg az első lépéseket (2001–2002), majd a Poli Ejido következett 2003-ban. Kétéves szünet után Egyenlítői Guinea válogatottját dirigálta, de csupán három hónapon át. Egyetlen mérkőzést vívott, elbukta, távozott. 2007 nyarától fél éven át a Logroñest dirigálta, majd átvett egy galíciai kiscsapatot, a Lugót, amelyet harmadik nekifutásra felvitt a második ligába, s amelyet ott is tudott tartani, évekig, középcsapatként. Hat éven át dolgozott a Lugóval, majd közel két teljes idény következett a Las Palmasszal, az élvonalban. Ott már kifejezetten sikeresnek bizonyult, a kiesőzónából felvitte a Kanári-szigetek legjobb csapatát a középmezőnybe. Alkalmasint ez a munka jelentette az ajánlólevelet a sevillai Betishez, amelyet két szezonon át vezetett (2017–2019).

sadsadsadasd sdfsdfsdfsdf
Az új szakvezető (középen) már meg is tartotta az első edzését Fotó: fcbarcelona.com

Soha nem kapott a Barcelonához hasonló kaliberű nagy csapatot eddig, alkalmasint ez is lehet az oka, hogy sem az élvonalban, sem alacsonyabb osztályban nem tudott elérni egyetlen klubjánál sem ötven százalékosnál jobb győzelmi mutatót. Összehasonlításként: Ernesto Valverde a mérkőzései több mint kétharmadát megnyerte a Barça élén.

Ugyanakkor a 61 évesen élete nagy lehetőségét megkapó új edzőről ismert, hogy óriási rajongója Johan Cruyff futballfilozófiájának, egyszersmind Lionel Messi játékának. Tavaly azt mondta: „Amikor egy olyan futballista, mint Xavi visszavonul, az ember úgy érzi magát, mintha elveszítette volna az egyik veséjét. S ha majd Messi visszavonul, soha nem tudom majd abbahagyni a sírást.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×