INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

fina

úszás

szun jang

dopping

Szun Jang a világ szeme láttára áll a Nemzetközi Sportdöntőbíróság elé

Szun Jang a világ szeme láttára áll a Nemzetközi Sportdöntőbíróság elé

Infostart

A sporttörténelemben másodszor áll valaki nyilvános ülésen a CAS elé.

Egyszer volt rá példa a sporttörténelemben (1999, Michelle Smith de Bruin), most megismétlődik: nyilvános tárgyalásra kerül sor a kínai úszó Szun Jang doppingügyében a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS).

Ismert, a most 27 éves sportolót tavaly ősszel ellenőrizni akarták, mintát is vettek tőle, majd miután nem tudták igazolni magukat az ellenőrök, Szun Jang menedzsere, más információk szerint testőre fogta magát és eltörte a mintákat tartalmazó fiolákat.

Az esetet Szun Jang megúszta, hiszen kiderült, a mintavétel körül nem volt minden szabályos, de Szun versenytársai a júliusi kvangdzsui úszó-világbajnokságon több esetben is jelezték nemtetszésüket amiatt, hogy a kínai ott van a mezőnyben.

Volt, aki nem fogott vele kezet a dobogón (Duncan Scott), és olyan is, aki nem állt föl mellé (Mack Horton). A hozzá hasonlóan 200 gyorson (is) versenyző Kozma Dominik sem mondott szépeket róla a vb idején.

A FINA, vagyis a vizes sportok nemzetközi szövetsége szerint a doppingellenőrök megmenthetik a menthetőt, ezért fordult a szervezet a CAS-hoz; az ülésre októberben kerülhet sor.

Szun Jangnak egyébként 2014-ben volt már egy három hónapos eltiltása, ha most bűnös volna, örök életre fel kellene hagynia a versenyszerű úszással.

Nyitókép: The Guardian
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018