INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 27. vasárnap
Adalbert

szun jang

hargitay andrás

tiszeker ágnes

dopping

A győztes kínai Szun Jang a férfi 200 méteres gyorsúszás döntője után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 23-án.

Botrány a vizes-vb-n - Lehet tiltakozni, de az igazságot nem tudja senki

A versenyzőknek hangot kell adniuk a doppinggyanús ügyek kapcsán - vélekedett a Szun Jang-ügyről az InfoRádióban Hargitay András korábbi úszókapitány. A Nemzetközi Sportdöntőbíróság még elítélheti Szun Jangot, aki ellen a vb-n vetélytársa az éremátadáskor tiltakozott - véli Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

Nagy hullámokat vert a vizes-vb helyszínén és a világsajtóban is az ausztrál Mack Horton akciója, aki a 400 méteres gyorsúszás díjátadóján nem állt fel a dobogóra a szerinte doppingoló kínai győztes, Szun Jang mellé.

Hargitay András korábbi magyar úszó szövetségi kapitány szerint, ha mindenféle doppingolás mellett, illetve ellenére is úszhat a szabály szerint, akkor lehet ezzel egyet nem érteni, ettől függetlenül el kell fogadni, még ha a szabály esetleg rossz is.

"Szun Jang nem egy kellemes ember, több botránya is volt, nehéz a helyzet így is; a véleményt ki lehet nyilvánítani, más kérdés, hogy ez hogy esik a győztesnek"

- vélekedett az ügyről az InfoRádióban Hargitay András, aki szerint a sportolók is jogosan emelik fel a szavukat, ha valami szerintük nem stimmel.

Mindent egybevéve

a példátlan tiltakozást pozitívan értékeli,

mert ez jelzés a FINA felé, hogy valamit lépni kell.

Az ő idejében az NDK-úszónőkre mindenki azt mondta, hogy doppingol, de senki nem tudta bebizonyítani, és szólni sem volt lehetőség, a lebukás csak később történt meg, de olyan semmiképp sem volt, hogy valaki az éremátadáskor valahogyan tiltakozott volna.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint a WADA hatásköre dönteni arról, ki doppingolt és ki nem, ennek ellenére szerinte

tiltakozni lehet, "sok igazság van benne".

Ő tud példát sportolói tiltakozásról, igaz, az amerikai Lilly King "csak" sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy doppingoló sportolókkal kell megküzdeni, nyilvánvalóan utalva a kínai vetélytársakra.

Szun Jang korábbi doppingügyére kitérve elmondta, egy FINA által megrendelt, versenyen kívüli ellenőrzés során keresték a sportolót, és csak nehezen találták meg, aztán pedig a mintavétel után Szun Jang arra hivatkozva, hogy az ellenőrök nem igazolták magukat kellőképpen,

testőrével széttörette a fiolát, benne a vérmintájával.

A FINA valamilyen nem ismert indokkal felmentette a sportolót, a WADA a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál fellebbezett, itt tart az ügy.

Nyitókép: Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Hargitay András a Szun Jang-ügyről
 
Tiszeker Ágnes a Szun Jang-ügyről
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018