eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Katasztrofális a szakadék az európai topbajnokságok és mindenki más között

Az öreg kontinens - KPMG szerint - legértékesebb klubjainak köre pontosan megmutatja, miért fogja az UEFA átszabni a ma ismert Bajnokok Ligája, Európa-liga rendszert.

38, világszerte ismert futballklub éves pénzügyi beszámolójába kukkantott bele a KPMG, ezek közül 32-t helyezett glédába egy úgynevezett vállalati értékrangsor alapján, amelynek szempontjai: népszerűség, sportpotenciál, közvetítési jogok és stadiontulajdon.

Az évek óta állandó szempontrendszer szerint összeállított, az Infostartnak is megküldött rangsorban

a 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is Bajnokok Ligáját nyerő Real Madrid megelőzte a Sir Alex Ferguson nyugdíjba vonulása óta igazán csak önmagát kereső Manchester Unitedet,

a Barcelona - elsősorban a bérköltségek elszabadulása miatt - visszacsúszott a negyedik helyre, előrébb engedve a Bayern Münchent.

A felmérés szerint a top 32 klub értéke 9 százalékot emelkedett az elmúlt évben, vagyis úgy tűnik, a focibiznisz továbbra is egy növekvő üzletág, dinamikusabban növekvő, mint az európai gazdaság.

A jelentésből kiderül, csak a Real Madrid és a Manchester United vállalati értéke haladja meg a 3 milliárd eurót, de

immár nyolcan is vannak 2 milliárd fölött - idén a most Európa-liga-döntős Chelsea és a Bajnokok Ligája-finalista Liverpool csatlakozott ehhez a kategóriához.

Utóbbi csapat a második legnagyobb növekedéssel (33 százalék) a lista 15. helyére ugró olasz Inter mögött (41 százalék).

Érdekes, hogy a top 10 összetételében nem, csak a pozíciókat tekintve történt változás, az egyedüli helyben maradó a Manchester City volt - ötödikként. Továbbá az is, hogy a két-két BL- és EL-döntős angol csapat egymást követi a top 10-en belül - a 6. a Chelsea, őt követi a Liverpool, az Arsenal és a Juventus elé lépő Tottenham.

A Real Madrid kitűnő eredményéhez többek között az járult hozzá, hogy masszív UEFA-díjazást zsebeltek be a BL-elsőségek után, és javítottak portabilitásukon, illetve sikerült egy kumulált 29 százalékos árbevétel-növekedést is elérniük, többek közt az elmúlt négy év alatt megnövekedett hirdetési bevételeknek köszönhetően.

Az európai nemzetek közötti klubfoci átszabását a topligák javára a mostani számok is alátámasztják:

a top 32-ben mindössze 5 olyan csapat van, amely nem az 5 nagy bajnokság egyikéből jön

(angol, spanyol, olasz, német, francia pontvadászat), értékük összesen alig 4 százalék. Az angol Premier League 9 csapatot ad, ráadásul a top 32 összértékének 43 százalékát.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×