eur:
395.34
usd:
366.72
bux:
65166.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A női négyes Rióra, a férfi Tokióra készül

A moszkvai Európa-bajnokságon szombaton 500 méteren aranyérmes két magyar kajaknégyes egyaránt olimpiára készül, a női egység már Rióra, a férfi pedig - szerencsés esetben - 2020-ban Tokióra.

"Erre az Európa-bajnokságra rajtam kívül gyakorlatilag senki sincs kihegyezve, biztos vagyok benne, hogy az olimpián már sokkal keményebb lesz a mezőny, ott mindenki a győzelemre tör majd, a németek, az ukránok, vagy éppen a fehéroroszok" - nyilatkozta az eredményhirdetést követően Fazekas-Zur Krisztina, akinek a helye korábban még kérdéses volt a kvartettben, ám ezzel a sikerrel valószínűleg biztosította ülését Szabó Gabriella, Kozák Danuta és Csipes Tamara mögött.

"Ahhoz képest, hogy csak egy beülésünk volt együtt, nagyon jól mentünk, szerintem ezzel a szerepléssel magunkat is megleptük kicsit" - tette hozzá Csipes Tamara.

A női négyes győzelmével ellentétben a Nádas Bence, Molnár Péter, Tótka Sándor, Somorácz Tamás összetételű férfi K-4 500 m-es egység diadala meglepetés volt.

"Úgy szálltunk vízre, hogy bármi is történik, nem hagyjuk magunkat kizökkenteni kamikaze taktikákkal. Mi taktikusan versenyeztünk, nagy rajt, nagy utazó, s az utolsó százötvenen akkorát indítottunk, amekkorát lehet" - mondta Tótka Sándor. "Tudtuk, hogy a többi ország 270 és 250 között indít, mi direkt erre vártunk és 170-nél indítottunk, pár húzás és nem is láttam már a többi hajót" - tette hozzá.

Tótka hangsúlyozta: remek tapasztalatszerzés volt ez számukra, hiszen nagy valószínűséggel négy év múlva, Tokióban ez a szám már szerepelni fog az olimpiai műsorban.

"Jól hangzik, hogy kipróbáltuk magunkat és Európa-bajnokok lettünk, persze hatalmas csaták várhatóak itt a következő években, hiszen ezt a távot mindenki el tudja vállalni" - fogalmazott.

Takács Tamara K-1 1000 méteren egyesben, illetve Medveczky Erikával párosban is második lett:

"A rajtomat sajnos kicsit elrontottam, utána azonban fokozatosan fel tudtam jönni a többiekre. Ötszáznál rákapcsoltam egy jóval erősebb tempóra, a végén mindent megtettem, de a berúgás neki jobban jött ki. Nagyon örülök, persze még jobb lett volna, ha én érek be elsőként" - mondta az MTI-nek még az egyest követően.

A párossal kapcsolatban megjegyezte, az egyes után éppen csak visszaérni volt ideje, így egy igazi állóképességi verseny lett a dologból.

"Nagyon elégedettek vagyunk, maximálisan ki tudtuk evezni magunkat. Drukkoltam kicsit ezért a szembe szélért, mert nagyon szeretem, s tudom, hogy a nemzetközi mezőnyben a magyar lányok ezt valahogy jobban tudják kezelni" - tette hozzá Medveczky Erika.

Szintén ezüstérmet nyert K-2 1000 méteren a Hufnágel Tibor, Dombvári Bence egység, ők egy erős rajt után csúsztak le a győzelemről.

"Az első ötszáz volt a mérvadó, nagyon elmentünk, igazából csak lépést akartunk tartani a többiekkel, de ebből egy kis előny lett, így az utazóban kicsit ki tudtunk engedni, aztán a megszokott finis" - nyilatkozta Dombvári.

A mindössze 19 éves Kopasz Bálint ifjúsági világbajnoki címe mellé immáron egy felnőtt Eb-bronzot is begyűjtött K-1 1000 méteren: "gyakorlatilag nyomtam egy full maximumot, az elejét nagyon megnyomtam, utána egy rendkívül erős utazó, a végére pedig megint egy nagyon erős finis" - mondta kimerülten a fiatal versenyző.

C-2 1000 méteren a Vasbányai Henrik, Mike Róbert páros elképesztő hajrával szerezte meg a bronzérmet.

"Egy olyan iramot tudtunk menni, amiből kétszázzal a vége előtt egy olyat tudtunk indítani, amit a többiek már nem bírtak lekövetni. Azért jöttünk ide, hogy dobogósok legyünk, ez sikerült" - nyilatkozta az MTI-nek Vasbányai.

"Ez a negyedik versenyünk idén, májusban gyakorlatilag nem tudtunk edzeni, ezért is örülök, hogy ebben az erős mezőnyben dobogósok tudtunk lenni. Most végre lesz elég időnk a pihenésre és a felkészülésre, és arra tudunk koncentrálni, ami a lényeg, az olimpiai versenyre" - tette hozzá Mike Róbert.

Szintén bronzérmet szerzett C-2 500 méteren a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső duó:

"Próbáltuk azt csinálni, amit edzésen, folyamatosan indítgattunk. Ebből tudunk majd tanulni, mert a versenytársaink kicsit más taktikát választottak. Ez most erre volt elég" - mondta Takács Kincső.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×