INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Feltáró vizsgálat indul a Német Labdarúgó Szövetségben

InfoRádió / MTI
Feltáró vizsgálat indul a Német Labdarúgó Szövetségben (DFB), mivel hétfőn lemondott tisztségéről Wolfgang Niersbach elnök annak nyomán, hogy a 2006-os németországi világbajnokság szervezőbizottsága 6,7 millió eurót utalt át a nemzetközi szövetségnek (FIFA) 2005-ben.

A DFB élére átmenetileg Rainer Koch alelnök és a ligát vezető Reinhard Rauball - aki szintén DFB-alelnök - állt, előbbi kedden közölte:

"Nem szorítkozunk a 6,7 millió euró kifizetésének körülményeire, hanem résztelesen feltárjuk, hogy mi történt a 2006-os vb odaítélésénél."

Koch közölte, felkérik Franz Beckenbauert, a kilenc évvel ezelőtti vb szervezőbizottságának elnökét, hogy "intenzívebben kapcsolódjon be a vizsgálatba".

Közben a német sajtóban kedden újabb, korrupcióra utaló hír látott napvilágot. A Süddeutsche Zeitung közölte, a DFB belső vizsgálata során találtak egy szerződéstervezetet 2000-ből, amely előnyöket ígért a FIFA végrehajtó bizottság egyik tagjának. A dokumentumon a Bild szerint Beckenbauer aláírása látható, és 2000. július 2-án keletkezett, négy nappal azelőtt, hogy a németek megkapták a rendezési jogot. A kedvezményezett tag pedig a trinidadi Jack Warner volt, aki 2011-ig többek között a FIFA alelnökeként dolgozott, idén szeptemberben pedig korrupció miatt örökre eltiltották minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.

A német ügyészség múlt kedden házkutatást tartott Niersbachnál, a szövetséget előtte irányító Theo Zwanzigernél, illetve Horst R. Schmidt volt főtitkárnál. Emellett a nyomozók a DFB frankfurti irodáiban is jártak. A gyanú szerint a három sportvezető adócsalást követett el azzal, hogy hamis bevallást nyújtott be 2006-ban, ugyanis a szervezők a 6,7 millió eurós kifizetést a vb keretében lebonyolítandó kulturális programokra szánták, amelyek adócsökkentő hatással jártak volna, csakhogy az összeget végül más célokra fordították.

Niersbach az üggyel kapcsolatban korábban azt nyilatkozta, az összeg átutalása feltétele volt annak, hogy a FIFA-tól 250 millió svájci frankos támogatást kapjanak a vb szervezéséhez. Kijelentette, a helyszín kijelölésekor minden a szabályok szerint történt, nem volt "fekete kassza" és szavazatvásárlás sem. Zwanziger ugyanakkor legutóbb úgy fogalmazott, hogy a "fekete kassza" igenis létezett, a szavazatvásárlást azonban ő is tagadta.

A Der Spiegel egy hónapja írt arról, hogy a németek szavazatokat vásároltak a 2006-os vb 2000-es kijelölése előtt, mégpedig úgy, hogy a 24 fős végrehajtó testületből négy ázsiai tag kapott pénzt. Az újság szerint a németek Robert Louis-Dreyfusnak, az adidas 2009-ben elhunyt vezérének a segítségével egy titkos "fekete kasszát" hoztak létre, s a francia üzletember kölcsönözte a pénzt is. A Spiegel szerint Beckenbauer és Niersbach - akkori alelnök - is tudott a megvesztegetésről, a pénzt pedig a FIFA-n keresztül juttatták vissza Louis-Dreyfusnak, ez volt a 2005-ös utalás.

A címlapról ajánljuk