eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hamilton győzött Szuzukában, Bianchit kórházba kellett vinni

A Mercedes angol versenyzője, Lewis Hamilton nyerte a Formula-1-es Japán Nagydíjat csapattársa, a német Nico Rosberg és a címvédő német Sebastian Vettel előtt. A 2008-as világbajnok sikerével 10 pontra növelte előnyét az összetettben. A francia Jules Bianchi kicsúszott, és egy traktorral ütközött, nem volt eszméleténél, amikor kórházba vitték.

A szombati időmérő edzés óta Rosberg és Hamilton vb-csatája mellett a pilótapiac és a dél-délkelet felől közeledő tájfun mozgása jelentette a fő témát. Az özönvíz még nem, de a csapadék váltakozó intenzitással meg is érkezett, újabb hírek viszont nem láttak napvilágot azóta, hogy a Red Bull bejelentette: Vettel távozik a csapattól, és Kyvat lesz Ricciardo csapattársa.

A biztonsági autó mögött kezdte meg a mezőny a szuzukai futamot, a rengeteg víz miatt azonban még alacsonyabb tempónál, esőgumikon is nehéz volt vezetni, Ericsson meg is prödült, így a piros zászlós jelzés alapján két kör után az autók a bokszutcában parkoltak le.

A verseny bő negyed óra múlva ismét a safety car mögött indult újra, Alonso Ferrarija azonban néhány száz méter után később megadta magát, így az ötödik helyről feladta a Japán Nagydíjat.

Folyamatosan száradt a pálya, hét körrel később elkezdődhetett az igazi verseny. Button volt a legbátrabb, azonnal kiállt átmeneti esőgumikért, ez a döntés pedig kifizetődött, mire mindenki váltott, már magabiztos előnnyel a harmadik helyen autózott, csak a két Mercedes ellen nem volt esélye, Rosberg és Hamilton külön ligában haladt az első két helyen.

A negyedik-ötödik helyért a két Red Bull látványos manőverekkel előzte meg a két Williamst, az elmúlt hónaokban remekül teljesítő Bottasék látványosan szenvedtek, ahogy hasonló körülmények között korábban is ebben a szezonban, Massa pedig gyakorlatilag egész pályafutása során.

A 24. körtől lehetett használni az állítható hátsó szárnyat, Hamilton pedig rögtön rá is esett a túlkormányzottsággal küszködő Rosbergre, az első néhány próbálkozáskor még csak megközelítette, a 29. körben pedig meg is előzte riválisát.

A Red Bullok folyamatosan zárkóztak fel, Vettel pedig először ment ki ebben a fázisban kerékcserére.

Hamilton el tudott húzni az élen, mögötte Rosberg hiába volt lassú, a bokszkiállás után is marad második, Button viszont csak a negyedik helyre, Vettel mögé tudott visszaállni.

A Red Bulltól a szezon végén távozó német pilóta ugyanakkor egyszer komolyabban is kisodródott, de csak másodperceket vesztett vele, pozíciót nem.

Az eső közben újra elkezdett esni, az intenzitása pedig fokozatosan nőtt. Button Ricciardóval csatázott, oda-vissza előzték egymást, majd miután másodszor is megelőzte az ausztrál az angolt, 2009 világbajnoka újra extrém esőgumikra váltott, de - mint később kiderült - ennek nem volt már jelentősége.

Sutil és Bianchi kicsúszása után ugyanis beküldték a biztonsági és az orvosi autót, a közvetítésből nem látszott, mi történt, de akkor csúszott ki Bianchi, amikor Sutil autóját a daruskocsi mentette volna. Három körrel később megszakították a versenyt, majd miközben mindenki Bianchiért aggódott, jelezték, hogy nem is indítják újra. A francia pilótát a pályakórházba vitték, majd eszméletlen állapotban mentőautóval vitték kórházba, annyi derült ki a történtekről, hogy oldalról a daruskocsi alá sodródott Marussiájával.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×