eur:
389.52
usd:
363.33
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A sportparkról tárgyalt a kormánybiztos

Sportági szakszövetségek vezetőivel egyeztetett Vígh László kormánybiztos az új budapesti sport- és szabadidőpark építéséről. A szervezetek irányítói elmondták javaslataikat, kéréseiket, és egyaránt bizakodóan várják a beruházásokat.

Szükséges és lehetőleg minél hamarabb - röviden így foglalható össze az elmúlt hetek megbeszéléseinek lényege. Vígh László kormánybiztos azok után hívta egyeztetésre az olimpiai sportágak szakszövetségeinek vezetőit, hogy a kormány tavaly ősszel - nem sokkal a kiemelkedő magyar sikereket hozó londoni olimpia és paralimpia után - egy világszínvonalú sport- és szabadidőpark felépítéséről döntött. Az új létesítmények a jelenlegi Puskás Ferenc Stadion körüli területen épülnek fel a következő 6-8 évben.

"Egyetértettünk a sportvezetőkkel abban, hogy legalább 30 éves adósságát törleszti az ország ezzel a beruházással, ekkora a lemaradásunk a sportlétesítmény-fejlesztéseknél. A legeredményesebb magyar sportágak versenyzői, az olimpiai és világbajnok példaképeink, valamint a jövő bajnokai megérdemlik, hogy világszínvonalú körülmények között készülhessenek a nemzetközi viadalokra. Az is természetes, hogy szinte kivétel nélkül mindenkinek az volt a kérdése, hogy próbáljuk felgyorsítani a tervezés és a kivitelezés folyamatát, hogy a lehető leghamarabb birtokba vehessék az új létesítményeket a gyerekek és a profi sportolók" - mondta az egyeztetések után Vígh László.

A kormánybiztos több mint tíz sportági vezetővel tartott megbeszéléseket.
Gáspár Tamás, a Magyar Birkózó Szövetség főtitkára példaértékű beruházásnak tartja az induló projektet. "Nemcsak hazai viszonylatban, hanem európai léptékben is óriási a tervezett fejlesztések jelentősége. A központi edzőtáborozás szerepe birkózásban a többi egyéni sportághoz képest is kiemelkedő, ha ennek a feltételei az elképzeléseknek megfelelően javulnak, akkor a hatásait jól láthatjuk majd az eredményességben is" - fogalmazott a főtitkár.

Tóth László, a Magyar Judo Szövetség vezetője azt emelte ki, hogy a cselgáncsozók nemzetközi riválisaikkal készülhetnek igazán hatékonyan, ha pedig megfelelő színvonalú helyszíneket tudnának kínálni, akkor Budapest az ígéretek szerint európai olimpiai központtá léphetne elő. Érzékeltette, hogy az olimpiai felkészülés szempontjából óriási előrelépést jelentene, ha a tervezett projekt mielőbb megvalósulna, ezzel párhuzamosan az utánpótlás képzésének és versenyeztetésének színvonala is emelkedne.

Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke kiemelte, hogy ebben a vívósportban itthon az elmúlt két évtizedben nem voltak érdemi beruházások, szerinte a fejlesztések az eredményességet is javíthatják. "Fontos lenne, ha a leendő helyszínek egyikén Világkupa-versenyt, Grand Prix-t vagy akár még a riói olimpia előtt Európa-bajnokságot tudnánk rendezni" - tette hozzá.

Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke a Tornacsarnok felújításának szükségességére hívta fel a figyelmet. Hozzáfűzte, hogy világverseny rendezésére ebben a sportágban akkor van esély, ha egymás mellett ajánlanak két nagy sportcsarnokot. Kisebb versenyek előtt elég lehet, ha a Tornacsarnokban mobil lelátókat alakítanak ki.

Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára pedig abban bízik, hogy egy legalább 4-5 ezer fő befogadására alkalmas jégcsarnok is lesz majd az új sportparkban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×