eur:
393.76
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

A himnuszbotrány miatt költségvetési támogatás nélkül maradhat a román hokiszövetség

A Román Jégkorong Szövetség támogatásának felfüggesztését fontolgatja a román Nemzeti Sport és Ifjúsági Hatóság azt követően, hogy a román válogatott magyar nemzetiségű tagjai a magyar himnuszt énekelték a két ország pénteki válogatott-mérkőzése előtt Csíkszeredán.

Doina Melinte, a hatóság elnöke a Libertatea napilapnak elmondta: a román himnusz szent kell, hogy legyen valamennyi sportoló számára, aki a román címeres mezt ölti magára. Hozzátette, nem tartja normálisnak, hogy a pénteki román-magyar válogatott jégkorong-találkozó előtt a román csapat tagjai a magyar himnuszt énekelték. Azt is kifogásolta, hogy Tánczos Barna, a Román Jégkorong Szövetség elnöke a székely zászló alatt fényképezkedett a játékosokkal a mérkőzés előtt.

"Magyarázatot kérünk a történtek miatt" - jelentette ki Doina Melinte, aki a Realitatea hírtelevíziónak nyilatkozva megjegyezte, a támogatás megvonása extrém megoldás lenne, de a hatóságnak megvan erre a lehetősége.

A televízió a kijelentést úgy értelmezte, hogy a támogatás megvonása a szövetség megszüntetésével lenne egyenértékű. Octavian Morariu, a Román Olimpiai és Sportbizottság elnöke is megszólalt a vitában. A sportvezető súlyosnak találta a történteket, de hozzátette, egyelőre nem lehet szó a jégkorongszövetség megszüntetéséről.

A mérkőzést 4-1-re a döntő részben erdélyi játékosokból álló román válogatott nyerte. A románok ezt megelőzően utoljára tizenegy mérkőzéssel ezelőtt, 1997. március 28-án győztek a magyarok ellen.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×